line

Lobbybrieven Europese werkgevers uitgelekt

woensdag 21 augustus 2013

TabakNee legde de hand op twee interne lobbybrieven van Businesseurope, dé werkgeversorganisatie van Europa met 41 leden in 35 landen, waaronder de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW. De koepelorganisatie Businesseurope behartigt de belangen van meer dan 20 miljoen aangesloten bedrijven in de Europese Unie. In de bewuste, nu uitgelekte, brieven richten de Europese werkgevers zich tegen de antirookplannen in Brussel.

Gemobiliseerd door VNO-NCW

Dat Businesseurope zulke brieven stuurt, is te danken aan VNO-NCW. De Nederlandse werkgeversorganisatie nam namelijk het initiatief om de Europese koepelorganisatie te mobiliseren tegen de voorstellen om het roken te ontmoedigen. Daarover moet het Europees Parlement dit najaar gaan stemmen. Dat VNO-NCW de hoofdrol heeft gespeeld in de acties van de Europese werkgevers, is bekend dankzij interne notulen die Vrij Nederland in handen kreeg. Lees hier het artikel voor de details.

De twee uitgelekte brieven

Klik hier om de vertrouwelijke brief te lezen van Businesseurope (12 december 2012) aan Barosso, de voorzitter van de Europese Commissie. In de brief staat kritiek op onder meer het voorstel om de verpakkingen van tabak voor een groot deel van gezondheidswaarschuwingen, foto's en teksten, te voorzien.

Klik hier voor de andere lobbybrief van 20 februari 2013. Dit is een brief van Businesseurope aan Professor Vital Moreira. Hij is lid van het Europees Parlement en ook voorzitter van the Committee on International Trade.