line

Ziekenhuisvereniging trekt rookgordijn op over tabakslobby VNO-NCW

donderdag 01 augustus 2013

Het lukt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet om met een helder standpunt te komen over de tabakslobby van VNO-NCW, zoals onthuld door een artikel in Vrij Nederland. Daarin zegt NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy dat zij 'geen mening' heeft over die lobby. Zowel de Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO) als de Stichting Rookpreventie Jeugd hebben de ziekenhuiskoepel opgeroepen duidelijk stelling te nemen tegen de lobby van VNO-NCW voor de tabaksindustrie. De Stichting Rookpreventie Jeugd stuurde een bezorgde e-mail en de oncologen stelden een open brief op.

Liever binnenskamers

Van Rooy hult zich in nevelen. 'Het feit dat wij ons in Vrij Nederland hebben onthouden van commentaar op het artikel [...] betekent niet dat we daarmee de lobby van VNO-NCW steunen,' laat Van Rooy de NVZ op 1 augustus weten in een brief aan voorzitter Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd. 'Ook het feit dat de NVZ lid is van VNO-NCW, houdt niet een automatische steunbetuiging in van alle activiteiten van VNO-NCW.' Van Rooy wil de discussie liever binnenskamers houden. 'Wij vinden het echter niet juist om via de media standpunten uit te wisselen,' schrijft ze aan De Kanter.

Reactie in Medisch Contact

Ook Medisch Contact besteedt aandacht aan de kwestie, onder de kop 'NVZ zwijgt nog over tabaksbeleid'  In dit artikel zegt de woordvoerder van Van Rooy dat de oncologen binnenkort een 'gepast antwoord' krijgt op de kritische vragen aan Van Rooy. 'Er komt een brief maar ik kan nog niet zeggen wat daarin komt te staan.' Die brief is nu gekomen en is exact hetzelfde als die aan de Stichting Rookpreventie Jeugd.

Wachten op andere leden VNO-NCW

Intussen heeft de Stichting Rookpreventie Jeugd drie andere leden van VNO-NCW op het terrein van de gezondheidszorg om steun gevraagd voor de oproep van de oncologen. Het gaat om GGZ Nederland, de vereniging van zelfstandige klinieken ZKN en Zorgverzekeraars Nederland.