line
lidl rookvrij-3

Lidl stopt dit jaar nog met tabak in Gooi en Vechtstreek

Dossier: Verkooppunten

woensdag 16 oktober 2019

Supermarkt Lidl stopt nog voor het einde van het jaar met de verkoop van tabak in zes winkels in het Gooi en de Vechtstreek. De keten is niet bang voor omzetverlies en verwacht zelfs nieuwe klanten aan te trekken.

Door de webredactie

‘Zes’ filialen van supermarkt Lidl in het Gooi en de Vechtstreek stoppen nog voor het einde van het jaar met de verkoop van tabak. Het betreft de vestigingen in Bussum, Huizen, Muiden, Eemnes en twee in Hilversum. De supermarktketen kondigde vorig jaar op Wereld Niet Roken Dag aan per 2022 geen tabak meer te zullen verkopen. Inmiddels hebben al zo’n vijftig filialen de tabak de deur uit gedaan, aldus pr- en communicatiemedewerker Quirine de Weerd van Lidl in het Noordhollands Dagblad
Supermarkten zeggen steeds dat ze tabak niet uit het assortiment willen halen, omdat dat omzet scheelt. Lidl is daar niet bang voor, stelt De Weerd. “Nee hoor,” zegt ze tegen de krant. “Sterker, ik denk dat de klanten het waarderen en dat we zelfs een nieuwe doelgroep aanboren door dit statement te maken.” In de winkels waar al geen tabak meer te krijgen is, reageren klanten volgens De Weerd overwegend positief. “Mensen begrijpen onze keuze.”

Andere supers stoppen niet

Staatssecretaris Blokhuis zou graag zien dat andere supermarkten ook stoppen met de sigarettenverkoop. Hij sprak daar eerder dit jaar over met verschillemde ketens.
Aldi stelde toen dat het zich bewust is van de schadelijkheid van tabaksgebruik, maar de tabak toch graag in de schappen te houden, ook omdat door stoppen met tabaksverkoop “een mogelijk concurrentienadeel zou kunnen ontstaan (bijvoorbeeld afvloeiing naar overige supermarkten)”. Aldi stopt dus alleen als anderen dat ook doen.
Ook Jumbo is nog niet bereid tabak uit het aanbod te halen, omdat anders mogelijk “een glijdende schaal” zou kunnen ontstaan “als het gaat om wat gezond is”. Anders gezegd: straks moeten wijn, chips en snoepgoed ook uit de schappen. 
Marktleider Albert Heijn speelde ten slotte de ‘vrije-keuskaart’. AH zei de minister dat het “hecht aan keuzevrijheid voor zijn klanten en producten wil blijven verkopen waar de consument om vraagt”.

2 miljard omzet

De supermarkten verdienen dan ook veel geld aan tabak. In 2018 steeg de omzet van de verkoop van tabakswaren in de supers naar een recordbedrag van € 2,031 miljard. De supers verkopen 50 procent van alle tabak in Nederland.
Toch denkt Lidl dat tabaksverkoop in supermarkten een aflopende zaak is. “Tabak vinden wij in het kader van duurzaamheid in de breedste zin van het woord niet meer in het assortiment passen”, stelt woordvoerster De Weerd. “Ik denk dat we over vijf jaar onszelf de vraag stellen: ‘Waarom verkochten we ooit sigaretten in een supermarkt?’”

Vergunningstelsel

De kans dat de andere supermarkten ook vrijwillig met de verkoop van tabak zullen stoppen, lijkt vooralsnog dus klein. Terwijl al heel lang bekend is dat het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak een effectief middel is om te helpen voorkomen dat jongeren beginnen met roken.
Precies om die reden wordt onder meer door de Stichting Rookpreventie Jeugd al langer gepleit voor de invoering van een vergunningstelsel voor de verkoop van tabak. Daarbij zou tabaksverkoop voorbehouden zijn aan een veel beperkter aantal tabaksspeciaalzaken, waardoor ook de handhaving van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak makkelijker en beter zou worden.
Zo’n vergunningstelsel heeft het Nationaal Preventieakkoord niet gehaald. De lobby van de supermarkten (en de tabaksindustrie) is daarvoor vooralsnog te sterk.

tags:  vergunningstelsel | tabaksverkoop | supermarkt | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksontmoediging