line
lidl zegt nee

Supermarkt Lidl stopt met verkoop sigaretten

Dossier: Verkooppunten

woensdag 30 mei 2018

Vandaag, één dag voor Wereld Niet Roken Dag, maakte supermarkt Lidl een belangrijke stap wereldkundig: vanaf 2022 kun je daar geen tabak meer kopen. Lidl wil mee in de beweging naar een rookvrij Nederland.

Door de webredactie

Dat supermarkt Lidl stopt met de verkoop van tabak, zoals het Algemeen Dagblad vandaag bekendmaakte, is goed nieuws: hoe meer verkooppunten van tabak, hoe meer er wordt gerookt, zo blijkt uit onderzoek. Supermarkten die sigaretten verkopen, wekken bovendien de suggestie dat roken heel normaal is.

Niet meer rendabel

Wat heeft Lidl tot deze stap gedreven? Volgens deze supermarktketen met de slogan ‘De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’ zijn er de afgelopen jaren minder sigaretten verkocht en is de verkoop hiervan niet meer rendabel. Maar ook is de maatschappelijke verontwaardiging over roken Lidl niet ontgaan. “De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen,” aldus Marlijn Simons-Somhorst van Lidl Nederland in het Algemeen Dagblad.

Ontmoedigen

Eerder al nam Lidl maatregelen om het roken te ontmoedigen. In 2017 werd tabak in alle ruim vierhonderd filialen in ons land uit het zicht geplaatst. Binnenkort gaat het dus helemaal de deur uit. Uiterlijk in 2022 zijn de sigaretten uit alle filialen van Lidl verdwenen. Dat het nog zo lang duurt, komt volgens Lidl door lopende contracten met de financiers, waardoor de sigaretten gefaseerd uit de filialen verdwijnen. In buitenlandse filialen van Lidl blijft de sigaret overigens wel te koop.

Een hele dobber

Eerder kondigden drogisterijketens Kruitvat en Trekpleister aan met de verkoop van tabak te stoppen, omdat tabak niet bij hun gezonde imago past. Lidl is de eerste reguliere supermarkt die bekendmaakt dat tabak niet meer welkom is. Duurzame supermarkten, zoals Marqt, verkopen sowieso geen sigaretten.
Nu maar hopen dat de Jumbo en de Albert Heijn volgen, al kan dat bij de laatste nog een hele dobber worden, getuige de uitspraken van AH-topman Wouter Kolk. Albert Heijn is vóór gezond maar mét tabak in het schap.

tags:  supermarkt | inperking verkooppunten | verkooppunten | tabaksontmoediging