line

Wanhopige tabaksindustrie frommelt briefjes om hulp in pakjes sigaretten

maandag 10 juni 2013

Philip Morris in Engeland stopt briefjes in haar pakjes sigaretten, een oproep aan haar klanten om de tabaksmultinational te helpen in deze barre tijden. Dat meldt de Engelse krant de Guardian in een artikel  op 7 juni.

Op de briefjes leest de Marlboro-roker dat de accijnzen veel te hoog zijn. Dat de strenge regels waar je wel of niet mag roken, een inperking van je persoonlijke vrijheid zijn. En dat de neutrale verpakkingen die eraan gaan komen, gevaarlijk zijn. Want je weet niet meer wat je precies koopt en doordat de verpakking zo makkelijk na te maken is, werk je smokkel van namaaksigaretten in de hand. Help ons, smeekt Philip Morris. Rokers verenig je en laat je stem horen op onze actiesite.

De handelswijze van Philip Morris herinnert aan vroeger, toen de kleine winkeliers in een doodsstrijd waren verwikkeld. Was je wat vergeten in de supermarkt, dan ging je nog even bij de buurtwinkel langs. Niet zelden vond je dan een handgeschreven briefje met de vraag of je in het vervolg al je boodschappen bij de buurtwinkel wilde halen. In een wanhoopspoging om het tij te keren, maakt Philip Morris in Engeland ook van deze techniek gebruik.

In Nederland zijn deze briefjes nog niet aangetroffen, maar misschien gaat dat ook hier gebeuren. TabakNee heeft alvast een voorstel voor een bijsluiter gemaakt die in de sigarettenpakjes kan worden gefrommeld.

Bijsluiter in het sigarettenpakje

U hebt een heel vervelend product gekocht. Het kost u handenvol geld en het maakt uw leven er niet gezelliger op. Wij raden u aan dit product direct weg te gooien of terug te sturen naar de fabrikant. Waarom? Dat kunt u hieronder lezen.

In 2011 overleden bijna 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Nog eens 3000 mensen sterven aan de gevolgen van roken door mensen in hun omgeving. Roken is bij mensen boven de twintig jaar verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfgevallen door longkanker (85 procent van de sterfgevallen door roken), COPD (80 procent) en een aantal vormen van kanker in het hoofdhalsgebied (54 tot 85 procent). Daarnaast is circa 17 procent van de sterfte aan hart en vaatziekten, 7 procent van de sterfte aan een beroerte en 12 procent van de sterfte aan hartfalen, te wijten aan roken.

Rokers hebben bovendien een grotere kans op postoperatieve complicaties aan de ademhalingswegen en verminderde heling van wonden. Ook is bij rokers het risico op allerlei luchtwegklachten groter, zoals verminderde longgroei, respiratoire symptomen (hoesten, slijm, piepen en ademnood), vroege achteruitgang in longfunctie en (moeite met het onder controle houden van) astma-gerelateerde symptomen. Tot slot kan roken het beloop van een ziekte ongunstig beïnvloeden; roken versnelt bijvoorbeeld bij patiënten de overgang naar een volgende ziektefase. (Bron Nationaal Kompas Volksgezondheid).

Volg daarom een van de goede cursussen om van uw verslaving af te komen en voorkom dat kinderen beginnen met roken. Hier kunt u goede gecertificeerde hulp vinden om te stoppen met roken. Of vraag uw huisarts om advies. Stoppen met roken- cursussen worden trouwens vergoed. Veel succes!