line
a better tomorrow-1

WHO: “Overheden moeten verbod op tabaksreclame streng handhaven”

dinsdag 19 maart 2019

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft overheden opgeroepen om het verbod op tabaksreclame streng te gaan handhaven, ook in de motorsport. Onlangs bleek dat zowel British American Tobacco als Philip Morris reclame maken op racewagens.

Door de webredactie

“De WHO roept alle overheden op het verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring van sportevenementen te handhaven, inclusief de organisatie van Formule 1- en MotoGP-evenementen.” Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie op haar website. “De WHO roept ook alle sportkoepelorganisaties, waaronder Formule 1 en MotoGP, op om beleidsmaatregelen te nemen die ervoor zorgen dat hun evenementen rookvrij zijn en dat hun activiteiten en deelnemers niet worden gesponsord door de tabaksindustrie.”
De WHO doet deze oproep nadat bekend is geworden dat British American Tobacco en Philip Morris sponsordeals hebben gesloten met raceteams.

Glo

McLaren ging in zee met British American Tobacco (BAT) en voorzag raceauto’s van de slogan ‘A better tomorrow’, gericht op alternatieve rookproducten die volgens de tabaksfabrikant minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Het gaat om BAT’s product ‘glo’, waarin tabak niet verbrand maar verhit wordt. Uit onderzoek van het RIVM blijkt echter dat dit soort producten alsnog verslavend en schadelijk voor de gezondheid zijn.
Philip Morris heeft ervoor gezorgd dat Ferrari het nieuwe logo ‘Mission Winnow’ op haar Formule 1-wagens is gaan plaatsen. Ducati heeft dat logo op haar motorfietsen gezet. ‘Mission Winnow’ is de naam voor de researchafdeling van Philip Morris waar de heat-not-burn-producten worden ontwikkeld. Philip Morris heeft ‘Mission Winnow’ als een trademark laten registreren, waarbij is aangetekend dat het merk kan worden ingezet ter promotie van tabaksproducten.

Artikel 13

De WHO wijst overheden erop dat als ze het internationale antirookverdrag FCTC hebben ondertekend, ze daarin volgens artikel 13 hebben ingestemd met het invoeren van uitgebreide verboden op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring.
Net als de Europese Unie en alle andere lidstaten heeft Nederland het verdrag geratificeerd en is daarom ook aan dat artikel gebonden. Dat betekent dat het uitzenden van Formule 1-wedstrijden waarin deelnemende teams dit soort tabaksreclame voeren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de Tabakswet handhaaft, getoetst zou moeten worden. En bij een overtreding van het verbod op tabaksreclame de zenders een boete zouden moeten krijgen.

 
tags:  motorsport | tabaksreclame | WHO