line
ficq en de kanter

Wanda de Kanter en Bénédicte Ficq genomineerd voor Issue Award

donderdag 17 januari 2019

Welk onderwerp werd in 2018 maatschappelijk op de kaart gezet? Communicatieadviesbureau Issuemakers heeft drie grote kwesties én de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn genomineerd. Longarts Wanda de Kanter en advocaat Bénédicte Ficq hebben volgens hen ‘tabaksverslaving’ bespreekbaar gemaakt.

Door de webredactie

De Issue Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de persoon of organisatie die op een opvallende, onconventionele manier een maatschappelijk onderwerp in de schijnwerpers weet te zetten. Dit jaar zijn er drie genomineerden: Tim Hoffman voor zijn Kinderpardon, Michael Kuikens (vader van de in 2015 verongelukte Tommy Boy) voor zijn acties tegen appen in het verkeer én longarts Wanda de Kanter samen met advocaat Bénédicte Ficq voor het bespreekbaar maken van tabaksverslaving.

Impact

De Issue Award is een initiatief van Issuemakers, een communicatieadviesbureau dat zich inzet op het creëren van impact in de samenleving rond een onderwerp. De vakjury staat dit jaar onder leiding van Frits Wester. 

“In het verlengde van de campagne die vecht voor een Rookvrije Generatie, is Bénédicte Ficq samen met Wanda de Kanter erin geslaagd om op een vernieuwende manier aandacht te vragen voor de wijze waarop de tabaksindustrie kinderen al op jonge leeftijd met voorbedachten rade verslaafd maakt aan tabak. Alhoewel de rechter hun verzoek (om de tabaksindustrie strafrechtelijk te vervolgen, red.) niet ontvankelijk verklaarde, is de aandacht voor het issue wel sterk vergroot,” staat in het persbericht.

Invloedrijk

De Kanter en Ficq werden eerder door de redactie van Opzij verkozen tot meest invloedrijke vrouwen van 2018. Hoewel De Kanter enorm blij was met de uitverkiezing, vroeg ze zich in een column af wat je eigenlijk aan invloed hebt als je geen macht en geld hebt om de juiste mediabureaus en dure lobbyisten in te huren en je dus altijd afhankelijk blijft van geldschieters die nooit een patiënt met een aan tabaksgebruik gerelateerde ziekte in hun wachtkamer hebben gezien.

Opstand

Uit diezelfde column blijkt echter ook dat De Kanter haar strijdvaardigheid niet op zal geven en dat ze de komende jaren nog veel van zich zal laten horen: “Het wordt tijd om in opstand te komen, samen met de gedupeerden van deze ellendige verslaving,” schrijft De Kanter. “Met hun nabestaanden, hun geliefden, kinderen en ouders die iemand aan de tabaksindustrie verloren. Zouden zij invloed hebben die zich gaat vertalen in macht?”

Op 24 januari wordt de winnaar van de Issue Award bekend gemaakt in De Balie.

tags:  rookverslaving | strafzaak | verslaving | prijs | misleiding | Wanda de Kanter