line
wanda macht-1

Worden verkozen tot OPZIJ's meest invloedrijke vrouwen 2018: wat heb je daar eigenlijk aan?

maandag 07 januari 2019

OPINIE
Dinsdag 11 december 2018 waren Bénédicte Ficq en ik uitgenodigd in het Amsterdam Museum voor de uitreiking van de prijs voor de meest invloedrijke vrouw in Nederland, volgens tijdschrift Opzij. In het Amsterdam Museum waar onze foto’s voor de Margriet 80 jaar stoere vrouwen nog hangen. We waren samen de nummer 1 van het lijstje gezondheid, hoorden we van de hoofdredacteur van Opzij, Marianne Verhoeven. We werden geïnterviewd door Myrthe Hilkens. We bevonden ons tussen heel bijzondere vrouwen die allemaal een ideaal en een passie hebben. En daar dag en nacht mee bezig zijn.

Door Wanda de Kanter

Dan horen we van de Meest Invloedrijke Vrouw van 2017 dat wij – Benedicte en ik – het sámen zijn geworden voor 2018 en krijgen we een toespraak van de door ons zeer bewonderde Carin Gaemers, die zich eerder inzette om de zorg te verbeteren. We zijn Opzij zeer erkentelijk… maar: wat heb je eigenlijk aan invloed als je geen macht hebt?

Geen macht

Als je noch minister bent, noch senator, kamerlid of CEO van een grote multinational. Als je niet iedereen bij VNO-NCW kent. Als je geen geld hebt zoals KWF met zijn 140 miljoen aan sponsorgeld. Als je gewoon elke dag naar je werk gaat en zo nu en dan dienst doet. Als je je zo goed mogelijk probeert bij te scholen in je vak als longarts. Als elk uur van de dag gevuld is. Wat heb je dan in godsnaam aan die invloed?

Geen geld

Zonder macht en zonder geld. Zonder personal assistant, zonder mediabureau, zonder professionele lobbyisten, zonder geld voor campagnes of website- en social media-beheer. Zonder het bedrijfsleven. Al het geld zit bij de grote allianties, de grote fondsen, de ngo’s... waarvan je zo afhankelijk bent voor elke stap die je bedenkt. Waar mensen werken die nooit een patiënt zien. Waarvoor een tabaksdode een nummer is. Een cijfer. Waar het aantal donateurs telt. Het bedrijfsleven waar alleen de omzet telt. Albert Heijn die 500 miljoen omzet in tabak. Het Preventieakkoord dat uiteindelijk geheel en al bepaald wordt door de grote bedrijven. Waar invloed helemaal niet telt, alleen geld en macht. Waar op het laatste moment de meest cruciale afspraken verdwijnen, zoals structurele prijsverhoging.

Opstand

Het wordt tijd om in opstand te komen, samen met de gedupeerden van deze ellendige verslaving. Met hun nabestaanden, hun geliefden, kinderen en ouders die iemand aan de tabaksindustrie verloren. Zouden zij invloed hebben die zich gaat vertalen in macht? Ooit kregen de asbestslachtoffers het ministerie zover om hen smartegeld te geven. Tot op de dag van vandaag...

Deze column verscheen eerder op de website van Wanda de Kanter en werd met toestemming hier overgenomen.

tags:  strafzaak | Wanda de Kanter | tabakslobby | rechtszaak | tabaksindustrie