line
ficq dekanter-1

De Kanter en Ficq meest invloedrijke vrouwen van 2018 vanwege hun strijd tegen de tabaksindustrie

woensdag 12 december 2018

Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, en strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq zijn door het maandblad Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouwen van 2018. De twee zijn verkozen om hun niet aflatende strijd tegen de tabaksindustrie.

Door de webredactie

In het Amsterdam Museum maakte hoofdredactrice Marianne Verhoeven gisteren de Opzij Top 100 van meest invloedrijke vrouwen bekend. Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, en strafpleiter Bénédicte Ficq voeren dit jaar de ranglijst aan vanwege de maatschappelijke invloed die zij hebben met hun strijd tegen de tabaksindustrie.
“We staan volkomen achter jullie en we blijven jullie volgen”, zei Verhoeven bij de bekendmaking. Het feministische maandblad brengt de Top 100 voor de tiende keer uit. Opzij wil hiermee de impact van vrouwen in de maatschappij zichtbaar maken en vergroten.

Erkenning van draagvlak

Bij RTL Late Night met Twan Huys stelde De Kanter later op de avond dat Opzij hiermee erkenning laat zien die er in de maatschappij is voor deze onwaarschijnlijk belangrijke strijd. “Dat de redactie van Opzij dit durft te doen bewijst dat het onderwerp maatschappelijk draagvlak heeft. Als het onderwerp niet belangrijk genoeg was geweest, dan zou de jury niet tot deze conclusie zijn gekomen.”

Ficq en De Kanter verwezen ook naar Anne Marie van Veen, de longkankerpatiënte die het initiatief nam tot de aangifte tegen de tabaksindustrie waar het bekroonde duo zich zo hard voor heeft gemaakt. Dat het gerechtshof vorige week besloot dat die aangifte niet tot vervolging zal leiden, heeft de vrouwen allerminst uit het veld geslagen.

Oproep donateurs

“Ik vind dat de tabaksindustrie absoluut niet gewonnen heeft”, stelde Ficq. “Het is een Pyrrusoverwinning. Ik denk dat de beslissing van het hof slechts een tussenstap is. Als je een maatschappelijke verandering wil dan moet je veel stappen zetten. Die stappen moeten stevig en onorthodox zijn.”

De strijd gaat door en mede daarom greep De Kanter de gelegenheid aan om bij RTL Late Night een oproep te doen aan geldschieters om deze strijd te steunen. “We zoeken een mecenas. Iedereen die wil doneren roepen we op om naar de websites van Sick of Smoking of Stichting Rookpreventie Jeugd te gaan om ons te steunen bij het vervolg.”

 

tags:  Wanda de Kanter | antirookbeleid | rechtszaak | tabaksindustrie | tabaksontmoediging