line

‘Tabaksbedrijven, maak excuses’

woensdag 20 maart 2013

Amsterdam, 20 maart 2013. 'Tabaksbedrijven, waar blijven jullie excuses?' Die oproep aan de tabaksindustrie in Nederland deed professor Robert Proctor gisteren in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Robert Proctor is professor geschiedenis aan de Stanford University in Californië en auteur van 'the Golden Holocaust'. In EenVandaag zegt hij dat TabakNee een heel belangrijk initiatief is. Proctor maakt zich grote zorgen over Nederland waar het aantal rokers stijgt, 'wat bijna uniek is in de wereld'.

Ook zegt Proctor: 'De regering is hier heel vriendelijk voor de tabaksindustrie, wat allerlei vragen oproept over mogelijke corruptie.' Hij vindt de verwevenheid in Nederland tussen de politiek en de tabaksindustrie zorgelijk. 'Het moet voor Nederland toch heel gênant zijn dat de minister van Volksgezondheid zo'n innige band heeft met de tabaksindustrie. '

Om het item te bekijken klik hier.

COMMENTAAR VAN DE WEBREDACTIE

De beul tegen zijn slachtoffer: 'Sorry dat ik uw kop eraf sla, maar ik moet ook eten.'

'Tabaksbedrijven, waar blijven jullie excuses?' De oproep van professor Robert Proctor aan de tabaksindustrie in Nederland is sympathiek en goedbedoeld.

Maar hoe logisch is het dat tabaksfabrikanten hun excuses maken, terwijl ze intussen hun dodelijke product blijven produceren? Zij zullen nooit hun excuses aanbieden, en wel om twee redenen. Eén: waarschijnlijk zien ze niet in wat ze fout doen. Onze klanten roken, wie zijn wij om ze dat genoegen te onthouden? En twee: excuses komen ze direct op talloze processen te staan, waarbij (ex)rokers schadevergoeding van ze zullen eisen.

Schijnheilig

Bovendien is het aanbieden van excuses nogal schijnheilig. Het is als de beul die vlak voordat hij toeslaat, tegen zijn slachtoffer zegt: 'Sorry dat ik uw kop eraf sla, maar ik moet ook eten.'

Wie wel hun excuses moeten maken....

...zijn de gezagsdragers die vele jaren de tabaksfabrikanten hun gang hebben laten gaan. Zij kunnen laten zien dat ze spijt van hun lamlendige houding hebben door de tabaksverkoop met spoed aan banden te leggen en de tabak zó duur te maken dat deze onbereikbaar wordt voor kinderen. Kort samengevat: Excuses? Nee, maatregelen moeten er komen.

Door de webredactie