line
stop-1

Nieuwe internationale waakhond opgericht die tabaksindustrie gaat onderzoeken

woensdag 15 augustus 2018

Bloomberg Philanthropies heeft 20 miljoen dollar toegekend aan een nieuwe internationale waakhond, genaamd STOP, die de lobby en het reilen en zeilen van de tabaksindustrie gaat onderzoeken. In het hart van STOP staat de Tobacco Research Group van de Universiteit van Bath.

Door de webredactie

Samen met internationale partners gaat de Tobacco Control Research Group van de Universiteit van Bath (Groot-Brittannië) een nieuwe internationale waakhond vormen die de tabaksindustrie onder de loep gaat nemen, zo meldt de universiteit op haar website. De waakhond gaat Stopping Tobacco Organizations and Products (STOP) heten. Ook het Global Center for Good Governance in Tobacco Control (Thailand) en de International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (the Union te Parijs) zullen aan STOP gaan meewerken.

Onderzoek

Bloomberg Philanthropies, dat in 2007 bekend heeft gemaakt meer dan een miljard dollar te gaan doneren om de tabaksepidemie te bestrijden, zegt omgerekend 17,5 miljoen euro te gaan investeren in STOP. De waakhond zal voortborduren op de website TobaccoTactics.org, waarop de Tobacco Control Research Group onderzoek doet naar de tabakslobby. Jaarlijks zegt de Universiteit van Bath 13 miljoen pageviews te krijgen op deze website, van onder meer beleidsmakers, non-gouvernementele organisaties en journalisten.

Briefings, rapporten en trainingen

STOP gaat nieuw onderzoek doen naar de activiteiten van de tabaksindustrie. Er komen regelmatige briefings en rapporten uit en er zullen nieuwe tools worden ontwikkeld. Ook zal STOP trainingen gaan geven om dit soort onderzoek wereldwijd te kunnen stimuleren. “Het project is ontworpen om de invloed van de tabaksindustrie op belangrijk gezondheidsbeleid te begrijpen, te onthullen en te bestrijden,” staat in het persbericht.

Belangrijkste belemmeraar

Prof. Anna Gilmore, directeur van de Tobacco Control Research Group, is heel blij met de investering van Bloomberg: “Het biedt een fantastische en zeer nodige mogelijkheid om de afschuwelijke tactieken van de tabaksindustrie grondig te gaan onderzoeken. Landen over de hele wereld zeggen dat de tabaksindustrie de belangrijkste belemmeraar is bij het invoeren van levensreddend antirookbeleid.” Ze hoopt dat het onderzoek dat STOP gaat doen, bij zal dragen aan het tegengaan van de tabaksepidemie, die jaarlijks miljoenen levens eist.

tags:  rookstop | tabakslobby | onderzoek | antirookbeleid | tabaksindustrie