line

Noorwegen maakt aanvalsplan tegen tabak

zondag 17 maart 2013

Update: 16 oktober 2015

Noorwegen zet alles op alles om tabak uit de samenleving te verbannen. Dit land maakt geen deel uit van de EU en daarom hebben ze met de Europese regelgeving niets te maken. Dus geen gezever over afbeeldingen op pakjes sigaretten of over het al dan niet verbieden van smaakstoffen; maatregelen die amper helpen om het tabaksgebruik terug te dringen. Op 7 februari 2013 heeft de Noorse regering een beleidsnota ingediend bij de Tweede Kamer (Stortinget) met de titel: 'Een toekomst zonder tabak'.

Uitgangspunten van de Noorse regering

De Noorse regering heeft drie eenvoudige uitgangspunten die in 2016 moeten zijn bereikt.

Voorkom dat de jeugd gaat roken. Iedereen die na 2000 geboren is, moet niet beginnen met roken. Het percentage rokers tussen de 16 en 24 jaar moet in 2016 minder zijn dan 6 procent.

Geef hulp bij pogingen om met roken te stoppen.

Bescherm de bevolking en de gemeenschap tegen tabak.

Hoe wil de Noorse regering dat bereiken?

Hoge accijnzen, vooral van belang om te voorkomen dat kinderen en jongeren gaan roken.

Kwalitatief goede maatregelen om rokers te helpen met stoppen.

Strenge tabakswetten die de toegang tot tabak moeilijker maken en het publiek tegen passief roken beschermt.

Publiekscampagnes om het publiek te informeren over de gevaren tegen tabak.

Voor meer goede voorbeelden uit het buitenland klik hier.

Noorwegen ziet noodzaak

Noorwegen haalt terecht grof geschut uit de kast. Uit onderzoek blijkt dat daar één op de drie vrouwen van middelbare leeftijd aan de gevolgen van tabak overlijdt.

Het contrast met het beleid van de Nederlandse regering kan niet groter zijn. In Nederland wordt er wat gepalaverd over het rookvrij maken van de kleine horeca en of er wel confronterende plaatjes op de verpakkingen mogen staan en of die dan een oppervlakte van 60 of 70 procent moeten dekken. Het verhogen van de accijnzen op tabak wordt hier niet serieus besproken. Uit de internationale literatuur blijkt dat er twee maatregelen zijn die echt helpen: maak tabak financieel onbereikbaar voor kinderen, haal ze uit het zicht en beperk de verkoop tot speciaalzaken. Precies wat Noorwegen wil doen.

Nieuw beleid slaat aan

Op 4 september 2015 maakte de in 1972 opgerichte internationale marktanalist Euromonitor International (EI) melding op haar website van het rapport 'Tobacco in Norway'. De samenvatting van het rapport (de volledige versie kost $2.100) spreekt van teruglopende tabaksverkoop in Noorwegen tussen 2010 en 2014. Een trend die volgens de schrijvers van het rapport voornamelijk komt door een groter gezondheidsbewustzijn van de Noorse consument die meer dan voorheen bereid is om roken te minderen of er zelfs mee te stoppen. De analisten van EI wijten dit aan de antirookwetgeving die de Noorse regering in de genoemde periode heeft ingevoerd en het groeiende negatieve imago van roken.

Kortom: maatregelen die een (Noorse) regering neemt vanuit de politieke wil om roken aan te pakken, werken. Zien we binnenkort een VWS-delegatie afreizen naar Oslo?