line
rook ruimtes gesloten-1

Clean Air Nederland stapt opnieuw naar rechter over rookruimtes

dinsdag 10 april 2018

Clean Air Nederland (CAN) won onlangs een rechtszaak tegen de overheid, waardoor alle rookruimtes in de horeca direct dicht zouden moeten. Staatssecretaris Blokhuis gaat echter in cassatie en wil zo uitstel realiseren. CAN stapt nu opnieuw naar de rechter.

Door de webredactie

Clean Air Nederland (CAN) wil dat alle rookruimtes direct dichtgaan en dreigt opnieuw naar de rechtbank te stappen als de overheid niet snel een algeheel verbod op rookruimtes invoert, zo meldt de Volkskrant. De Eerste en Tweede Kamer hebben bijvoorbeeld nog een rookruimte, terwijl ze tegelijkertijd een beleid nastreven dat roken ontmoedigt.

Publieke domein

Eerder won CAN een zaak bij de Hoge Raad over rookruimtes in de horeca. Die zouden daardoor per direct dicht moeten, omdat ze door de uitspraak van de Hoge Raad geen uitzondering meer op het Rookverbod vormen. Uit de Volkskrant: “Nederland heeft een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend waar in staat dat overheden het roken niet faciliteren. Het gedogen van rookruimten in de horeca (de gelegenheden worden gerekend tot het publieke domein) is daarmee strijdig, vindt het hof.”

Cassatie

Maar staatssecretaris Blokhuis heeft een manier gevonden om voor uitstel te zorgen. Hij is in cassatie gegaan. In een Kamerbrief schrijft hij dat hij zorgvuldig wil besturen, “zodat mensen niet van de ene op de andere dag worden overvallen door nieuwe regels. Het arrest biedt daarvoor geen ruimte, omdat het directe gevolgen heeft voor de uitzondering op het rookverbod in rookruimtes in de horeca. Daar mag vanaf de datum van het gewezen arrest in beginsel namelijk niet meer worden gerookt. Cassatie schorst echter de werking van dit arrest van het hof. Rookruimtes hoeven dan niet direct gesloten te worden. Dat biedt de mogelijkheid om eigen beleid met betrekking tot rookruimtes te ontwikkelen en daarbij een overgangstermijn te hanteren. Een periode van twee jaar zou daarbij denkbaar kunnen zijn. Daarover ga ik ook met de horeca in gesprek.”

Doorgerookt

De cassatie is dus een manier om tijd te winnen voor de horeca, zodat de rookruimtes toch niet direct dicht hoeven. Daarmee blijft er ook doorgerookt worden in deze ruimtes. Blokhuis schrijft: “Ik werk aan een pakket van maatregelen in de vorm van wet- en regelgeving en samenwerkingsafspraken – in het kader van het nationaal preventieakkoord – dat eraan moet bijdragen dat volwassenen van roken afgeholpen worden en kinderen nooit met roken beginnen. Het afschaffen van alle rookruimtes maakt uiteraard ook deel uit van de discussie over dat pakket.”

Alle rookruimtes sluiten

In het radioprogramma stand.nl liet staatssecretaris Blokhuis weten dat de logische vervolgvraag is wanneer ándere gebouwen dan de horeca hun rookruimtes moeten sluiten. Hij bleef herhalen met alle partners om tafel te willen om ook daar binnen twee jaar de rookruimtes dicht te kunnen doen. Dus ook die in de Eerste en Tweede Kamer.

tags:  Preventieakkoord | rookpreventie | politiek | horeca | rookruimte | kleine horeca | antirookbeleid | rechtszaak