line
more sick of smoking-1

Meer organisaties voegen zich bij brede maatschappelijke beweging tegen tabaksindustrie

zaterdag 10 februari 2018

UPDATE 13-02-2018

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft zich bij strafadvocate Bénédicte Ficq gemeld om ook aangifte te doen tegen de tabaksindustrie in Nederland. De gemeenten Amsterdam en Utrecht overwegen dat ook.

Door de webredactie

De groep organisaties die strafrechtelijke vervolging eist van de grote tabaksfabrikanten die op Nederlandse bodem opereren (Philip Morris, British American Tobacco, Imperial en Japan Tobacco International), groeit gestaag. Vrijdag maakte het televisieprogramma EenVandaag bekend dat ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich bij strafadvocate Bénédicte Ficq heeft gemeld om aangifte te doen.

Brede beweging

Eerder werd al bekend dat het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het netwerk Verslavingskunde Nederland zich hebben aangesloten bij de beweging die in 2016 startte. Het begon met longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en COPD-patiënte Lenie Breed. Stichting Rookpreventie Jeugd voegde zich daarbij, net als het KWF, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Stichting Claudicationet, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en twee vooralsnog niet zieke rokers, Charlotte Pelt en Joost Walraven. De website Sick Of Smoking kreeg 27.592 steunbetuigingen voor de aangifte.

Meer dan de helft

Ook bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat meer dan de helft van de Nederlanders voor vervolging is. Eerder deze week kwamen berichten naar buiten dat de gemeentes Amsterdam en Utrecht zich ook bij de aangifte zullen aansluiten. Zij hebben zich nog niet officieel bij Ficq gemeld.

Meer dan alleen statements

Een commentaar in het Reformatorisch Dagblad vat goed samen wat er gaande is: “Die aangiftes en die steunbetuigingen zijn meer dan alleen statements. Er lijkt zich een maatschappelijke beweging te vormen waarvan het belang niet onderschat moet worden. Een beweging die zeker niet genegeerd mag worden. Het is nu de vraag wat de regering zal doen. De positie van de overheid is altijd een dubbele geweest. Inderdaad nam ze een aantal maatregelen om het roken terug te dringen. Tegelijk int diezelfde overheid jaarlijks 2,5 miljard euro aan accijnzen op tabak. Het verwijt van financieel belang en dubbelhartigheid ligt dus op de loer. Het is de overheid die het echte statement kan maken door de strijd tegen het roken hand in hand met alle betrokken zorginstellingen en met woord en daad aan te gaan.”

 Update 12-02-2018

Het AD meldt dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ook de aangifte tegen de tabaksindustrie ondersteunt.

Update 13-02-2018

Volgens het AD heeft ook het KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, kaakchirurgen en orthodontisten, aangifte van zware mishandeling gedaan tegen de tabaksindustrie.
En Trouw meldt dat Het Nederlands Huisartsen Genootschap (verantwoordelijk voor onder meer richtlijnen in de huisartsenpraktijk) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (met 12.000 leden de grootste belangenbehartiger van huisartsen) ook hebben besloten aangifte te doen.
Advocate Bénédicte Ficq bevestigt aan TabakNee dat het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie ook aangifte heeft gedaan.

tags:  crimineel | aangifte | misleiding | rechtszaak | tabaksindustrie