line
strafzaak sick of smoking-1

Ook Verslavingszorg doet aangifte tegen tabaksindustrie

woensdag 07 februari 2018

Het netwerk Verslavingskunde Nederland heeft zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie geschaard. Dat betekent dat alle verslavingsartsen, maar ook de Jellinek-Klinieken, het Leger des Heils en het Trimbos-instituut vinden dat de tabaksindustrie aangeklaagd moet worden. Daarmee is de maatschappelijke roep om strafmaatregelen tegen de tabaksproducenten nog groter geworden.

Door de webredactie

“Het is zó moeilijk iemand in de spreekkamer van zijn rookverslaving af te krijgen,’’ zegt Robert van de Graaf, verslavingsarts en woordvoerder van het netwerk Verslavingskunde Nederland tegen het AD. “We zijn er klaar mee. Het criminele product sigaret en alle ‘dealers’ moeten worden aangepakt. Dit product is zó schadelijk. Onvoorstelbaar dat het gewoon bij de supermarkt ligt.’’

Aangifte

Het netwerk Verslavingskunde Nederland heeft zich dinsdag zes februari achter de aangifte geschaard tegen de tabaksindustrie. Vorige week werd bekend dat het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, hét kanker instituut van Nederland, zich bij de aangifte voegde. Niet veel later maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen bekend dat ook te doen.
De aangifte werd in 2016 door advocate Bénédicte Ficq namens longkankerpatiente Anne Marie van Veen en COPD-patiente Lenie Breed ter beoordeling aangeboden aan het Openbaar Ministerie. Stichting Rookpreventie Jeugd voegde zich daarbij, net als het KWF, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Stichting Claudicationet, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en twee vooralsnog niet zieke rokers, Charlotte Pelt en Joost Walraven. Deze week bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat meer dan de helft van de Nederlanders voor vervolging is.

Maatschappelijke roep

Nu de verslavingszorg zich bij de aangifte voegt, wordt de maatschappelijke roep om vervolging van de tabaksindustrie nog groter. Onder het netwerk Verslavingskunde Nederland vallen vrijwel alle verslavingsartsen in Nederland plus tal van instellingen als de Jellinekkliniek, het Leger des Heils en het Trimbos-instituut. De verslavingszorg dacht een jaar lang na over aangifte. “De aangifte van Antoni van Leeuwenhoek hielp,’’ zegt Van de Graaf tegen het AD. “We willen nu doorpakken. Er moet nu een heel netwerk in Nederland ontstaan dat aangifte doet.’’

Heel de wereld kijkt mee

Ficq werd naar aanleiding van het nieuws door De Wereld Draait Door opnieuw gevraagd uitleg te geven over het belang van de aangifte. Ze liet tijdens het gesprek weten nog meer partijen zich bij de groep aangevers hebben gevoegd: de Mesdag Kliniek en Lentis, een grote psychiatrische instelling.
In de hele wereld wordt naar Nederland gekeken en als het Openbaar Ministerie de aanklacht daadwerkelijk doorzet, staan advocaten in het buitenland klaar om ook in eigen land aangifte te doen, aldus Ficq. Of de tabaksindustrie inderdaad vervolgd gaat worden is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie is al bijna anderhalf jaar bezig om de aangifte te beoordelen.

 

tags:  rookverslaving | aangifte | misleiding | rechtszaak | tabaksindustrie