line
rivm zegt nee

RIVM brengt werkelijke giftigheid sigaretten in kaart

zaterdag 28 oktober 2017

Het RIVM komt begin volgend jaar met een ‘schaamlijst’ waarop van 100 populaire sigarettenmerken is te zien hoe giftig een sigaret écht is, zo bericht het AD vandaag. Daaruit zal blijken dat de hoeveelheid giftige stoffen die rokers binnenkrijgen drie tot zes keer zo hoog is als gedacht.

Door de webredactie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert begin volgend jaar de uitkomsten van nieuw onderzoek naar het gehalte schadelijke stoffen in sigarettenrook met behulp van de zogenoemde ‘Canadese meetmethode’, aldus het Algemeen Dagblad. Daarbij worden de minuscule ventilatiegaatjes in de filters van sigaretten afgeplakt om het werkelijke rookgedrag van rokers beter te benaderen.
Eerder dit jaar bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al naar buiten dat de officiële meetmethode, waarbij de gaatjes niet worden afgeplakt, een verkeerd beeld geeft van de schadelijke stoffen in sigarettenrook.

Maximumwaarden overschreden

Sigaretten worden in meetmachines getest om te controleren of de wettelijk vastgestelde maxima aan schadelijke stoffen die vrijkomen bij het roken niet worden overtreden. De machines zuigen door de gaatjes valse lucht aan, waardoor de rook wordt verdund en de waardes lager uitvallen dan in werkelijkheid. Rokers dekken immers de gaatjes af met hun vingers en mond. De hoeveelheid schadelijke stoffen die een roker binnenkrijgt overschrijdt daardoor de wettelijk vastgestelde maximum-waarden.
Advocaat Bénédicte Ficq, die namens twee longpatiënten en verschillende organisaties waaronder Stichting Rookpreventie Jeugd, KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aangifte deed tegen de tabaksindustrie, concludeerde destijds al: “Dat betekent dat een gewone sigaret geen legaal product is, omdat wet en regelgeving worden overtreden.” Volgens het AD wil Ficq dat het Openbaar Ministerie alle illegale ‘sjoemelsigaretten’ uit de schappen laat halen zolang het onderzoek naar de strafzaak duurt.

VWS pleit voor nieuwe meetmethode

Vorige week liet Martin van Rijn in zijn laatste week als staatssecretaris van Volksgezondheid ook al weten dat hij zo snel mogelijk een einde wil maken aan de sjoemelsigaret. Hij pleitte ervoor dat in Europees verband snel wordt overgestapt op de Canadese meetmethode. Het RIVM neemt hier nu een voorschot op door de honderd meest verkochte sigarettenmerken te testen volgens deze methode. In het AD zegt Reinskje Talhout van het RIVM daarover: “Maar we weten eigenlijk al dat bij alle merken de hoeveelheid giftige stoffen die je binnenkrijgt, veel hoger zal blijken te zijn. De huidige meetmethode heeft eigenlijk nooit voldaan omdat het menselijk handelen niet goed wordt weergegeven.”

 

tags:  gezondheidsschade | sjoemelsigaretten | aangifte | RIVM | onderzoek