line
abp twitter storm3-1

Stichting Rookpreventie Jeugd ontketent Twitterstorm richting ABP

zaterdag 10 juni 2017

Gisteren hebben alle bij het pensioenfonds ABP aangesloten organisaties een tweet gekregen, met ‘hashtag’ #ABP en de tekst: "ABP belegt uw pensioen ook in tabak en steunt hiermee jeugdroken en kinderarbeid. Dit moet stoppen.” Met deze Twitterstorm wil Stichting Rookpreventie Jeugd druk op de ketel zetten om ABP te doen stoppen met beleggingen in de tabaksindustrie. De media hebben er al uitvoerig over bericht.
Door de webredactie

Alle bij ABP aangesloten organisaties werden op Wereld Niet Roken Dag (31 mei) via e-mail opgeroepen het pensioenfonds duidelijk te maken dat haar ‘tabaksbeleggingen’ niet alleen niet duurzaam maar ook onethisch zijn. De website van de Brandweervrijwilligers zette de oproep snel ook online. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMG) riep via BNR Radio ABP op om te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie. Aartsen sprak ook namens de andere universitaire centra. Nadat diverse media hierover hebben bericht, heeft de stichting doorgepakt: alle bij ABP-aangesloten organisaties zijn via Twitter opgeroepen het pensioenfonds te bewegen onmiddellijk te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie.

In de media

Op 30 mei (één dag voor Wereld Niet Roken Dag) verscheen het bericht via het ANP eerst op de website van Het Reformatorisch Dagblad (RD) met daarin de voorspelbare reactie van het ABP: “Tabak is legaal”. Een dag later werd het bericht geplaatst op de website van het tv-programma Radar en in diverse lokale kranten, zoals het Dagblad De Limburger, het Limburgs Dagblad, de Gooi en Eemlander, het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant, het Leidsch Dagblad en het Noordhollands Dagblad.

“Beleggen in tabak moet kunnen.”

“Beleggen in tabak moet kunnen”, kopten een aantal van de genoemde lokale kranten op 1 juni, boven het volgende stukje: “Het ABP heeft gelijk. Er zijn wel meer sectoren die producten leveren die niet zo goed voor de gezondheid zijn. Denk aan de olie-industrie of grote bierbrouwers. Als gezondheid een keuzecriterium wordt bij beleggingen van pensioenfondsen is rendabel beleggen onmogelijk.”
De vergelijking met olie-industrie en bierbrouwers is bizar: deze industrieën zorgen niet voor 6 miljoen doden per jaar. Wij vragen ons af wat deze kranten bezield heeft om het op te nemen voor de beleggingen in de tabaksindustrie.

Brief

Hoeveel reacties het ABP krijgt, weten we (nog) niet. Maar wel dat het pensioenfonds in een brief van mevrouw Irma van Gils uit Haarlem flink de wind van voren kreeg. Bij Van Gils, oud-rijksambtenaar en sinds enkele jaren genietend van een vervroegd pensioen van het ABP, is na haar pensionering longkanker vastgesteld. “De aanleg voor de ziekte”, zo schrijft ze, “is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door het roken in mijn jonge jaren.” De rest van de brief, geschreven op 31 mei, gaat als volgt:

Tot mijn verbazing en afschuw las ik vandaag in Haarlems Dagblad dat het ABP jaarlijks anderhalf miljard euro in de tabaksindustrie belegt. En dat een zegsvrouw van ABP dat afdoet met ‘tabak is legaal’, vind ik helemaal de limit. Iedereen weet dat roken dodelijk is en een instelling als ABP zou met het beleggen hierin meteen moeten stoppen. Persoonlijk is het voor mij moeilijk te verteren dat de instantie die mij financieel in mijn levensonderhoud voorziet, tegelijk de industrie sponsort die mij ziek gemaakt heeft. Ik hoop dat er zó veel protesten op dit nieuws komt dat u gaat besluiten deze belegging onmiddellijk te stoppen, net als een aantal andere pensioenfondsen dat al hebben gedaan. Er is vast wel een duurzame industrie of project te vinden waar u dit geld op verantwoorde wijze in kunt beleggen.

De Stichting Rookpreventie Jeugd gaat door met haar campagne, totdat het ABP inziet dat beleggen in de tabaksindustrie echt niet meer kan.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | beleggingen | aandelen | ABP | ABP, pensioenfondsen