line
ntg meer-1

Meer grote partijen scharen zich achter aangifte tegen tabaksindustrie

vrijdag 12 mei 2017

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en de Stichting Claudicationet, vertegenwoordigers van respectievelijk artsen en fysiotherapeuten, hebben zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie geschaard. Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en COPD-patiënt Lia Breed zijn deze aangifte gestart.
Door de webredactie

“Wij zien elke dag de ellende die de rookindustrie veroorzaakt: geamputeerde benen, beroertes, hartinfarcten, mensen die door roken korter leven en de worsteling met een naderend levenseinde moeten aangaan,” zei Dink Legemate, bestuurslid van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en hoofd chirurgie bij het AMC tegen de Volkskrant.
Daarom heeft het NTvG zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie geschaard van longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en COPD-patiënte Lia Breed. Strafadvocaat Bénédicte Ficq heeft de aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie, waar nog besloten moet worden of de tabaksindustrie inderdaad aangeklaagd gaat worden.

Meerderheid

Het NTvG heeft de 250 artsen die bij de stichting zijn aangesloten gevraagd of zij zich achter de aangifte moesten scharen en een ruime meerderheid zei daar ‘ja’ tegen. Ook Stichting Claudicationet die 1871 gespecialiseerde fysiotherapeuten vertegenwoordigd heeft zich achter Anne Marie van Veen en Lia Breed geschaard. Deze fysiotherapeuten komen op voor de 800.000 patiënten met vaatziektes die zij behandelen.

Opzettelijk

De beweging die wil dat de tabaksindustrie strafrechtelijk vervolgd wordt voor onder meer het opzettelijk verslavend maken van dodelijke sigaretten, groeit daarmee steeds groter. Via de website Sick of Smoking hebben al 2000 andere patiënten gemeld dat zij achter de aangifte staan. Ook hebben meer dan 12.000 mensen hun steun voor de zaak uitgesproken. Eerder al sloten het KWF en Stichting Rookpreventie Jeugd (initiatiefnemer van deze site) zich aan bij de aangifte.
Het NTvG maakte in januari al bekend 100.000 euro beschikbaar te stellen voor de ondersteuning van de mogelijke strafzaak.

tags:  strafzaak | crimineel | rechtszaak | tabaksindustrie