line

Overweldigende steun voor Sick of smoking

woensdag 04 mei 2016

‘Drugsdealers en moordenaars moeten de bak in, waarom wordt de tabaksindustrie beschermd en niet de burger?!’, vraagt Charlotte Köll zich af op de website sickofsmoking.nl. En Wil de Jong schreef: ‘Een zachte aanpak van de tabaksindustrie helpt te weinig. Tijd voor actie "harde" actie.’ Het zijn maar twee van de duizenden reacties die mensen plaatsten op de website waarmee longkankerpatiënt Anne Marie van Veen steun vraagt voor haar plan om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie.

Door de webredactie

Sinds Anne Marie van Veen met haar advocaat Bénédicte Ficq in het televisieprogramma RTL Late Night van donderdag 28 april aankondigden dat zij een aangifte voorbereiden tegen de tabaksindustrie, is de website bedolven onder de steunbetuigingen. Een week later hebben een kleine 12.000 mensen hun steun uitgesproken en ruim tweeduizend mensen hun foto en een reactie geupload. Al meer dan 660 mensen hebben aangegeven mee te willen doen met de aangifte.
Alle landelijke en een aantal regionale dagbladen berichtten over de actie, net als radiozenders Radio 1 en BNR Nieuwsradio en verschillende lokale zenders.
De reacties in de pers, op online fora en vooral op de website sickofsmoking.nl zijn overwegend positief. Sommige juristen achten de kans op succes van de zaak niet erg groot, lieten zij weten, en uiteraard werd het ‘eigen schuld dikke bult’-argument veel gehoord. Of iemand wil roken of niet is zijn eigen, vrije keuze, is de onderbouwing van dat argument.

Expres verslavend

Maar dat is nu precies de kern van de zaak die Van Veen en Ficq willen beginnen. Die zaak draait om het feit dat de tabaksindustrie via slinkse wegen mensen zo jong mogelijk aan het roken probeert te krijgen en sigaretten opzettelijk zó verslavend maakt dat het al na een paar weken steeds moeilijker wordt om er weer van af te komen. ‘Als je expres en met voorbedachten rade mensen ziek maakt, in dit geval verslaafd, dan ben je strafbaar, crimineel’, aldus Ficq in Het Parool.
Veel negatieve reacties op de actie komen voort uit de misvatting dat de opzet daarvan is om rokers in het verdomhoekje te zetten. Van Veen zegt daarover op haar blog: http://annemarieenlongkanker.com/ ‘Wat ik denk als ik deze reacties lees, is dat deze mensen het nog niet goed genoeg begrijpen waarom ik deze strafzaak begin. Of wellicht interpreteren zij bepaalde woorden anders dan hoe ik het bedoel. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat iemand zo negatief kan reageren als het om de toekomst van onze kinderen gaat. Ik ben gewoon een moeder die haar kinderen wil beschermen. Meer niet!’

Strengere regelgeving

Van Veen begon zelf op jonge leeftijd met roken en kreeg in juli 2014 te horen dat ze longkanker heeft. Als moeder van drie kinderen besloot ze in actie te komen om er ervoor te zorgen dat haar eigen en andermans kinderen niet in dezelfde val kunnen trappen. Door de tabaksindustrie aansprakelijk te stellen voor de gezondheidsschade door het roken, wil zij in de eerste plaats de verantwoordelijkheid leggen waar die hoort, bij de industrie en niet bij de roker. Een veroordeling zou vervolgens automatisch moeten leiden tot veel strengere regelgeving, die het voor kinderen onmogelijk maakt met roken te beginnen.

De olievlek beweegt

Van Veen schrijft zich zeer gesterkt te voelen door de overwegend positieve reacties die ze kreeg. ‘Ik merk dat het heel veel los maakt bij heel veel mensen. Ik ben blij dat ik niet alleen sta in mijn missie, mijn strijd. Ik ben blij, ontzettend blij dat heel veel mensen samen met mij de tabaksindustrie een halt wil toe roepen. Dat deze mensen ook willen dat deze criminele praktijken stoppen. Dat al deze fantastische mensen met naam en toenaam, hun gezicht online hebben gezet met ieder zijn eigen reden. Al deze mensen steunen mij in mijn strijd tegen de tabaksindustrie op Sick of smoking. Zij steunen mijn missie omdat kinderen door de tabaksindustrie bewust ziekelijk verslaafd worden gemaakt, de vrije wil die hen wordt ontnomen. En niet alleen steunbetuigingen vanuit Nederland. De olievlek, die waarvan ik hoopte dat deze zich zou gaan uitbreiden, is in beweging. We zijn in het buitenland niet onopgemerkt gebleven.’

Steun Sick of smoking

De website Sick of smoking biedt mensen verschillende mogelijkheden om de actie te steunen. Op de hompage kunnen zij met een simpele klik hun steun betuigen. Daarnaast kunnen zij hun foto uploaden met een persoonlijke boodschap erbij. Rokers die ziek zijn geworden door het roken kunnen zich aansluiten bij de aangifte. Mensen kunnen de actie ook ondersteunen met een donatie of op andere wijze meehelpen zoals het uitdelen van flyers, ophangen van posters, het aanbieden van advertentieruimte of andere mediamogelijkheden of het organiseren van een actie.

De tabaksindustrie liet aan verschillende media weten de actie voor kennisgeving aan te nemen en voorlopig niet te reageren.

 

tags:  SOS | strafzaak | tabaksfabrikanten | rechtszaak