line
vrouwe justitia-1

KWF sluit zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

vrijdag 24 maart 2017

KWF Kankerbestrijding sluit zich aan bij de aangifte die eerder is gedaan door mr. Bénédicte Ficq namens Anne Marie van Veen, Lia Breed en Stichting Rookpreventie Jeugd. KWF heeft deze week ook aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Er is aangifte gedaan van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en van valsheid in geschrifte.
Door de webredactie

“KWF is enorm geschokt door de feiten die het juridisch onderzoek van Ficq aan het licht heeft gebracht”, schrijft de kankerbestrijdingsorganisatie op haar website. “En vooral door de vaststelling dat rokers al jarenlang consequent en opzettelijk/bewust worden misleid door de tabaksindustrie. Daarom doet KWF ook aangifte en voegen wij ons in de lopende strafzaak.’

Sjoemelsigaretten

KWF doelt op de misleiding door tabaksproducenten van testinstituten en rokers met zogenoemde sjoemelsigaretten. Tabaksfabrikanten brengen kleine gaatjes aan in de filters van sigaretten, waardoor in testomgevingen minder schadelijke stoffen in de rook worden gemeten. De waardes blijven daarmee onder de maximaal toegestane waarden. Rokers krijgen echter veel meer binnen doordat ze de gaatjes met hun vingers en mond afsluiten.

“Dertig procent van alle sterfte door kanker wordt veroorzaakt door roken”, zegt KWF-directeur Michel Rudolphie. “Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan dat we al wisten. Daarom vinden wij het gepast om de gang naar de rechter te maken. Zo mag er niet met de gezondheid van mensen worden omgegaan.” Het is voor het eerst dat KWF rechtstreeks naar de rechter stapt in de strijd tegen kanker.

Steun in de rug

“Dit is voor ons een geweldige steun in de rug’’, zegt advocaat Bénédicte Ficq in het AD
De aangifte tegen de tabaksindustrie ligt sinds eind september bij het Openbaar Ministerie dat nog moet besluiten of het de zaak aanhangig maakt bij de rechtbank. Om hiervoor een zo groot mogelijk draagvlak te creëren is Sick of Smoking in het leven geroepen, waarbij mensen die letterlijk of figuurlijk ‘ziek’ zijn van roken zich kunnen aansluiten.

De tabaksindustrie speelt ondertussen de vermoorde onschuld en zegt via de branchevereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) “het volste vertrouwen te hebben dat de verkoop van een legaal product geen misdaad is in Nederland”. Directeur Jan Hein Sträter voegt in het AD toe: “Het heeft er alle schijn van dat deze aangifte alleen publiciteitsdoeleinden dient.’’

Meer weten over deze stap van KWF Kankerbestrijding?
Lees er over in NRC, de Volkskrant, Trouw, de Telegraaf.
En hier kunt u een interview bekijken bij Nieuwsuur met mr. Bénédicte Ficq en KWF-directeur Michel Rudolphie.

tags:  longkanker | Sick of Smoking | aangifte | rechtszaak | tabaksindustrie