line
sickofsmoking home-1

Longkankerpatiënte wil tabaksindustrie strafrechtelijk vervolgen

vrijdag 29 april 2016

Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen wil met hulp van stafrechtadvocaat mr. Bénédicte Ficq de tabaksindustrie voor de rechter slepen wegens het opzettelijk schade toebrengen aan de gezondheid van mensen. Met als doel dat haar kinderen nooit zullen beginnen met roken.

Door de webredactie

‘Ik kan deze strijd niet in m’n eentje voeren en eerlijk gezegd weet ik niet of ik er volgend jaar nog ben. Maar ik doe dit voor mijn kinderen en hoop dat iedereen mij wil helpen.’
Dat zei Anne Marie van Veen (42 jaar, moeder van 4 kinderen) donderdagavond in de uitzending van RTL Late Night. Van Veen bereidt met hulp van advocaat mr. Bénédicte Ficq een aangifte voor tegen de tabaksindustrie wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of de poging daartoe, dan wel het opzettelijk benadelen van de gezondheid. In de uitzending riepen Van Veen en Ficq iedereen die vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de praktijken van de tabaksindustrie op zich aan te sluiten bij de beweging Sick of Smoking. Mensen kunnen zich via de website aansluiten bij de aangifte of op andere manieren in actie komen. Hoe meer mensen de actie ondersteunen, hoe groter de druk op het Openbaar Ministerie om straks de aangifte voor de rechter te brengen.

Eerste sigaret met 6 jaar

Anne Marie van Veen heeft sinds haar zeer vroege jeugd gerookt. Haar eerste sigaret rookte ze op haar zesde. ‘Ik had een sigaret van mijn vader gepikt en stak die stiekem achter het schuurtje op’, vertelde ze presentator Humberto Tan. ‘En ik vond het lekker! Die herinnering zal er wel toe hebben bijgedragen dat ik op mijn 15e mijn eerste pakje mentholsigaretten kocht. Dat heb ik in één avond opgerookt.’

Inmiddels is Van Veen gestopt, nadat ze op 9 juli 2014 te horen kreeg dat ze uitgezaaide longkanker heeft. ‘Aanvankelijk rookte ik gewoon door, ik had toch al kanker’, zei Van Veen. Ze stopte toen ze haar eerste chemokuur kreeg.

Nu wil Van Veen voorkomen dat haar eigen en andere kinderen in de toekomst ten prooi zullen vallen aan de tabaksindustrie. Na het zien van de film De Vervangers van Stichting Rookpreventie Jeugd, waarin duidelijk wordt dat de tabaksindustrie jonge kinderen ziet als vervangers voor de rokers die vroegtijdig overlijden, wist zij het zeker: Mijn kinderen krijgen ze niet.

Juridische primeur

Strafrechtadvocaat Ficq ziet goede mogelijkheden voor de strafzaak tegen de tabaksindustrie, wereldwijd een juridische primeur. ‘Als iemand zijn kinderen elke dag een lepeltje rattengif voert, dan is het helder dat zo iemand wordt vervolgd voor moord’, stelde Ficq. ‘De tabaksindustrie doet niet anders. Die levert vergifstengels die zo zijn gemaakt dat mensen het vergif gemakkelijk kunnen inhaleren. Uit het design van de sigaret blijkt dat de industrie willens en wetens, dus met voorbedachte rade de gezondheid van mensen wil schaden.’

Binnen een uur na de uitzending stond de teller van steunbetuigingen al ruim voorbij de 2000. De Telegraaf en Nu.nl hadden het nieuws meteen online staan en op Twitter werden steunbetuigingen – onder meer door presentatrice Wendy van Dijk met 176.000 volgers – geplaatst met de hastag #sickofsmoking.

Update 8 december: Inmiddels hebben ruim 17.000 mensen hun steun voor SOS uitgesproken.

 

tags:  volksgezondheid | strafzaak | crimineel | tabaksindustrie