line

Statement Aids Fonds over Anthony Ruys, ex-voorzitter Raad van Toezicht

donderdag 03 maart 2016

Statement over Anthony Ruys, ex-voorzitter Raad van Toezicht, door de stichting STOP AIDS NOW!

Anthony Ruys was voorzitter van de stichting STOP AIDS NOW! vanaf 18 april 2006. Bij de samenwerking van de drie stichtingen Aids Fonds, STOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland, vanaf 20 december 2007 werd Ruys voorzitter van de Stichting Werkmaatschappij Soa Aids. Van een volledige fusie was pas sprake op 1 januari 2013, waarbij de 3 stichtingen in 1 stichting werden samengebracht onder de naam Stichting Aids Fonds – STOP AIDS NOW! - Soa Aids Nederland. Er bleef dus één stichting over, met Ruys als voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij bleef dat tot 1 juli 2015, overeenkomstig de statutaire maximale termijn. Anthony Ruys werd aangezocht voor de voorzittersfunctie omdat STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds de nadrukkelijke overtuiging hebben dat aidsbestrijding in ontwikkelingslanden alleen succesvol kan zijn als ook het internationale bedrijfsleven hier actief bij betrokken wordt.

Ruys, als CEO van Heineken, was verantwoordelijk voor een innovatief en opvallend gezondheidsbeleid voor zijn eigen werknemers. Zo was Heineken het eerste bedrijf ter wereld dat hiv-preventiecampagnes voerde op de werkvloer, door o.a. gratis condooms ter beschikking te stellen, door correcte voorlichting over een hiv-infectie te geven en het testen op hiv aan te moedigen. Niet alleen in Nederland, juist ook in Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen, waar de aidsepidemie vele slachtoffers maakte en nog steeds maakt. Heineken-werknemers met hiv én hun families, in welk werelddeel dan ook, kregen al heel snel toegang tot de juiste levensreddende medicijnen. Hiermee heeft Heineken een toonaangevend voorbeeld gesteld aan andere bedrijven.

Heineken was één van de eersten die zich aansloot bij de "Global Business Coalition on HIV/AIDS", opgericht door enkele visionaire bedrijven, maar die inmiddels 230 bedrijven, waaronder vele multinationals, heeft verzameld in de strijd tegen aids. Voor de stichting Aids Fonds - STOP AIDS NOW! – Soa Aids Nederland was Ruys, die zich als werkgever verantwoordelijk voelde voor de gezondheid van zijn werknemers en zich hiervoor soms onorthodox inzette, de juiste man als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Aids Fonds - STOP AIDS NOW! – Soa Aids Nederland is hem oprechte dank verschuldigd voor zijn jarenlange betrokkenheid en inzet als ervaren bestuurder. Dat Ruys tevens commissaris was bij British American Tabacco was bekend bij zijn aantreden als voorzitter, maar dit werd toen niet als een belemmering ervaren. Natuurlijk is in de loop der tijd de kennis en het besef algemeen toegenomen dat het gebruik van tabak schadelijk is voor de gezondheid. Toen dat bij de laatste herbenoeming van Ruys als voorzitter van de Raad van Toezicht, leidde tot vragen bij de ondernemingsraad van de stichting Aids Fonds – STOP AIDS NOW! – Soa Aids Nederland, was Ruys al teruggetreden als commissaris van de British American Tabacco.

De betrokkenheid en ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven voor de internationale aidsbestrijding is ook precies een van de doelstellingen van de stichting De Grote Onderneming, tegenwoordig met de naam Amsterdam Diner Foundation en organisator van Het Amsterdam Diner. Het is een beproefde manier om geld in te zamelen en tegelijk bedrijven rond te tafel te informeren en te mobiliseren voor de aidsbestrijding. De opbrengst van het Amsterdam Diner is inderdaad voor projecten van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!. De volledige organisatie en programmatie van dat Amsterdam Diner is in handen van de stichting Amsterdam Diner Foundation, die volledig zelfstandig werkt en onafhankelijk is van de stichting Aids Fonds – STOP AIDS NOW! – Soa Aids Nederland. Er is nooit een directe schenking geweest van de British American Tabacco aan het Aids Fonds of aan STOP AIDS NOW!

Tot slot, het werk van het Aids Fonds en van STOP AIDS NOW! is alleen mogelijk door giften en subsidies. Elke legale financiële ondersteuning, groot of klein, wordt gewaardeerd en is onontbeerlijk om de kwetsbare groepen van de aidsepidemie in de meest risicovolle gebieden, te blijven bereiken. Nog steeds sterven elk jaar wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen aan aids. Enorme financiële middelen en inspanningen blijven nodig om de internationale ambitie waar te maken: aids de wereld uit tegen 2030.

tags:  volksgezondheid | lobbyist | BAT | tabakslobby