line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 september 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Inperken verkooppunten tabak in Nieuw-Zeeland werkt op meerdere fronten / Accijnsverhoging aangekondigd op shag in Frankrijk / Mondiaal: Fonds dat oproept om niet in tabak te investeren is nog weinig succesvol / Amerikaanse FDA waarschuwt voor meeroken van huisdieren / Meer dan 200 Amerikaanse steden hebben tabaksleeftijd naar 21 verhoogd / PAHO steunt Uruguay in de strijd tegen tabaksindustrie. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Inperken verkooppunten tabak werkt op meerdere fronten
Uit nieuw onderzoek uitgevoerd in Nieuw-Zeeland blijkt dat het inperken van verkooppunten van tabaksproducten het aantal rokers verlaagt, de volksgezondheid bevordert en de kosten die tabaksgerelateerde ziektes veroorzaken, verder inperken. In combinatie met andere antirookmaatregelen als accijnsverhogingen, kunnen de effecten verder geoptimaliseerd worden.
Lees meer in het British Medical Journal (BMJ).

Frankrijk: Accijnsverhoging aangekondigd op shag
De Franse overheid heeft een accijnsverhoging aangekondigd op roltabak (shag). Met de accijnsverhoging van 15% moet de prijs van shag meer gelijk worden getrokken met die van sigaretten. De accijnsverhoging moet 1 januari ingaan.
Lees meer in Le Point

Mondiaal: Fonds dat oproept om niet in tabak te investeren is nog weinig succesvol
Het Fonds Global Taskforce for Tobacco Free Portfolios dat 18 maanden geleden investeringsfondsen opriep om te stoppen met investeringen in tabak, is nog weinig succesvol geweest. Alleen Axa, een Franse verzekeringsmaatschappij, heeft gehoor gegeven aan de oproep. Andere investeringsfondsen blijken tabak toch nog te lucratief te vinden, ondanks dat er verschillende rechtszaken in de Verenigde Staten en Europa tegen de industrie worden gevoerd en er steeds meer antirookmaatregelen komen.
Lees meer bij Yahoo Finance

Verenigde Staten: FDA waarschuwt voor meeroken van huisdieren
De Amerikaanse Food and Drug Association (FDA) wijst al lang op de gevolgen van het roken van tabak voor de gezondheid. Onlangs heeft de FDA haar website bijgewerkt om ook aandacht te vragen voor de gevolgen van meeroken bij huisdieren. Honden kunnen bijvoorbeeld dezelfde longziekten ontwikkelen als hun rokende eigenaren, als ze voortdurend aan tabaksrook worden blootgesteld.
Lees meer in het International Animal Health Journal

Verenigde Staten: Meer dan 200 steden hebben tabaksleeftijd naar 21 verhoogd
Inmiddels hebben meer dan 200 Amerikaanse steden de leeftijd waarop iemand tabak mag aanschaffen, verhoogd naar 21 jaar. Een mijlpaal voor de Tabacco 21 beweging. De antirookmaatregel moet voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Onder de grote steden die de regel hebben ingevoerd, bevinden zich onder andere New York en Chicago.
Lees meer bij Health Technology Net.

De Amerika’s: PAHO steunt Uruguay in de strijd tegen tabaksindustrie
De Pan American Health Organization (PAHO) onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft tijdens een bijeenkomst waarin 55 vertegenwoordigers uit heel Amerika (zowel Zuid- als Noord) bijeen waren gekomen, Uruguay nadrukkelijk in het zonnetje gezet vanwege de strijd die het land heeft gevoerd tegen Philip Morris. Uruguay heeft een rechtszaak tegen Philip Morris gewonnen over het invoeren van antirookmaatregelen.
Lees meer bij Public Now

tags:  buitenland