line
britse vapeclub sluit big tobacco uit-1

Zonder tabaksbedrijven hoopt vape-club op toegang tot beleidsmakers

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 08 september 2023

De UKVIA, een lobbyclub voor Britse e-sigaretfabrikanten, wil geen tabaksfabrikanten meer onder haar leden hebben. Ze hoopt zo alsnog een voet tussen de deur te kunnen krijgen bij beleidsmakers en politici. Verder in Kort buitenlands nieuws: FDA-directeur: maximum nicotinegehalte in sigaretten aan banden / Schotland overweegt wegwerp-vapes te verbieden / Aantal Duitse rokers neemt toe / Britse handhavers bedreigd bij inspectie tabakswinkels. 

Door de webredactie

Branchevereniging UK Vaping Industry Association (UKVIA) heeft bekendgemaakt dat ze geen tabaksfabrikanten die e-sigaretten maken meer onder haar leden wil hebben. Het lidmaatschap van British American Tobacco, Imperial Tobacco Brands, Japan Tobacco International en Philip Morris International is opgezegd en aan deze bedrijven gelieerde producenten van e-sigaretten zullen niet meer worden toegelaten.

De UKVIA begon zeven jaar geleden met het vertegenwoordigen van de belangen van alle fabrikanten die e-sigaretten produceerden, maar is er gaandeweg achter gekomen dat tabaksfabrikanten een obstakel vormen. In een persbericht zei de UKVIA dat het idee de wereld in is geholpen dat de vereniging financieel ondersteund wordt door tabaksfabrikanten, terwijl dat niet zo is. Daaruit is de indruk ontstaan “dat de vereniging synoniem is met traditionele tabak, de markt die de vereniging juist wil elimineren om een rookvrije toekomst te bewerkstelligen.”

Die banden met de tabaksindustrie staan contact met beleidsmakers, parlementariërs, gezondheidsexperts en lokale autoriteiten in de weg, merkte de UKVIA. Het Verenigd Koninkrijk heeft immers het internationale kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de WHO ondertekend. Artikel 5.3 in dat verdrag stelt dat de tabaksindustrie geen invloed mag uitoefenen op het tabaksontmoedigingsbeleid. De UKVIA hoopt dus dat de dichte deur die ze hebben aangetroffen weer opengaat als ze geen tabaksfabrikanten meer onder haar leden heeft. Of dat zo zal zijn valt te betwijfelen. De WHO stelt dat artikel 5.3 net zo goed geldt bij het opstellen van beleid voor alternatieve rookwaren (COP6, punt 47).
Lees meer bij Better Retailing

BAT verkoopt Russische bedrijven aan management

British American Tobacco (BAT) maakte bekend zijn bedrijven in Rusland en Belarus te hebben verkocht aan het managementteam van BAT Rusland. Al in maart 2022, na de Russische invasie van Oekraïne, kondigde BAT aan te willen vertrekken uit Rusland. Na gesprekken met zijn belangrijkste distributeur in Rusland, is er nu een deal met een consortium dat wordt geleid door het Russische BAT-management. Als de overeenkomst volgende maand is afgerond, zal BAT geen inkomsten meer krijgen uit Rusland en Belarus, aldus een statement.
Lees meer bij Reuters

FDA: maximum nicotinegehalte in sigaretten aan banden

In het hol van de leeuw heeft Brian King, directeur van het Center for Tobacco Products van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), uitgelegd welke antirookmaatregelen de FDA in het vizier heeft. King besprak dit in een toespraak tijdens de Smoker Friendly Tobacco Conference and Festival in Broomfield, Colorado. Voor het einde van dit jaar zal de FDA regelgeving bekendmaken rond menthol- en smaakjessigaretten. Vermoedelijk gaat het om verboden en/of uitfasering. Ook kondigde hij aan dat er een maximumgehalte voor nicotine in tabaksproducten aan zit te komen. Hoe hoog dat gehalte zal zijn, liet hij onvermeld. Al langer is bekend dat de FDA overweegt het nicotinegehalte in sigaretten verplicht zo laag te maken dat tabaksproducten niet meer verslavend zullen zijn. Ook zullen er strengere controles bij tabaksverkopers komen, zodat zij echt alleen maar producten in de schappen hebben liggen die door de FDA tot de markt zijn toegelaten. Zo niet, dan volgt er een flinke boete.
Lees meer bij CStore Decisions

Schotland overweegt wegwerp-vapes te verbieden

De Schotse overheid is voornemens met wetgeving te komen om het gebruik van e-sigaretten onder jongeren tegen te gaan. Daarbij ligt ook een algeheel verbod op wegwerp-vapes op tafel. De overheid maakt zich niet alleen zorgen over het grote aantal jongeren dat met e-sigaretten experimenteert (22 procent van alle jongeren onder de 18 jaar, zo blijkt uit onderzoek), ook vormen wegwerp-vapes een grote belasting voor het milieu. Veel vapes komen na gebruik namelijk in de vuilnisbak of op straat terecht, waar zowel de plastics als de batterijen in de vapes voor milieuproblemen zorgen. Met een verbod kan de overheid dat tegengaan. Schotland staat niet alleen in het overwegen van een verbod op wegwerpvapes, ook Frankrijk wil ze eind dit jaar verbieden, Ierland denkt erover na en de EU wil wegwerp-vapes vanaf 2026 verbieden.
Lees meer bij de BBC

Aantal Duitse rokers neemt toe

In tegenstelling tot andere westerse landen, lukt het Duitsland niet om het aantal rokers terug te dringen. De hoeveelheid Duitsers die tabaksproducten gebruiken is zelfs toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van bureau Debra, die dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid elke twee maanden uitvoert. In juli rookte 34 procent van de Duitsers. In maart 2020 was dat nog 26,5 procent. Ook het percentage jongeren tussen de 14 en 17 jaar dat rookt is bijna verdubbeld. In 2021 was dat 8,7 procent, in 2022 was dat gestegen naar 15,9 procent. Er is sprake van een toename sinds de corona-lockdowns. Om die percentages naar beneden te brengen, zijn er strenge maatregelen nodig.
Lees meer bij Mint

Britse handhavers bedreigd bij inspectie tabakswinkels

Om ervoor te zorgen dat tabaksverkopers geen illegale waar verkopen, gaan in het VK inspecteurs langs de winkels om te controleren wat er over de toonbank gaat. Wie illegale waar aanbiedt, kan op flinke boetes rekenen. In een audit onder Britse inspecteurs is gebleken dat zij zich regelmatig onveilig voelen. Ze worden bedreigd door winkeliers, die soms ook proberen de inspecteurs om te kopen, zodat ze hun bevindingen niet rapporteren. Inspecteurs hebben daarnaast te weinig kennis van illegale tabakshandel en aanverwante criminaliteit, zo blijkt uit de audit en moeten daartoe beter worden opgeleid.
Lees meer bij The Daily Mail

 

tags:  nicotinegehalte | vape-lobby | nicotinelobby | wegwerp-vapes | FDA | handhaving | rookprevalentie