line
altria koopt toegang tot amerikaanse beleidsmakers-1

Altria koopt toegang tot Amerikaanse beleidsmakers

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 25 augustus 2023

De American Legislative Exchange Council organiseert avonden waar bedrijven toegang kunnen kopen tot beleidsmakers. Altria stuurde er twee lobbyisten op af én kon er een presentatie houden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Kwart reacties op Australische publieksconsultatie bevat lobbytekst / Nieuw-Zeeland komt met strenge e-sigaretwetgeving / Israëlische minister komt met antirookplan / Tabaksbaas: Egyptenaren roken 100 miljard sigaretten per jaar.

Door de webredactie

Tabaksgigant Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, heeft voor twee lobbyisten toegang tot beleidsmakers gekocht. Via de American Legislative Exchange Council (ALEC) kunnen bedrijven toegang tot beleidsmakers kopen bij een ALEC-bijeenkomst. Zo kon Mark King, Altria’s senior director voor State Government Affairs, een toespraak houden bij ALEC’s Tax and Fiscal Policy Task Force waarin hij stelde dat “verbiedend beleid zoveel onvoorziene consequenties kan creëren, zoals illegale markten en een grote belasting van de handhavingsinstanties en het justitiële apparaat.” Hij had het daarbij ook over verboden die smaakjestabak uit de handel moeten houden om kinderen en tieners te beschermen. Bij de presentatie waren twintig beleidsmakers aanwezig. King gebruikte het oude argument van de industrie om accijnsverhogingen en ander antirookbeleid tegen te houden: een groeiende illegale markt. En dat terwijl de industrie er eerder van verdacht is vooral ook zelf tabak te smokkelen. De VS zou er goed aan doen het WHO FCTC-verdrag te ratificeren, waarin is bepaald dat beleidsmakers zich moeten afsluiten voor invloed van de industrie.
Lees meer bij het Center for Media and Democracy

Kwart reacties op Australische publieksconsultatie bevat lobbytekst

De Australische overheid heeft volgens goed gebruik een publieke consultatie uitgeschreven voor de Therapeutic Goods Administration’s vaping reforms proposal, een wetsvoorstel dat de e-sigaret verder aan banden zal leggen. Van de 2.385 reacties op de consultatie zijn er 1.405 van individuele e-sigaretgebruikers. De Universiteit van Melbourne analyseerde hun reacties en ontdekte dat een kwart daarvan letterlijke teksten bevatten die door een aan de e-sigaretindustrie gelieerde organisatie was verspreid, vergezeld van de oproep om op de consultatie te reageren. Zo probeert de e-siglobby uiteindelijk nieuwe wet- en regelgeving te beïnvloeden.
Lees meer in The Guardian

Nieuw-Zeeland komt met strenge e-sigaretwetgeving

Vanaf 21 september gaat er nieuwe wetgeving gelden in Nieuw-Zeeland die e-sigaretgebruik verder moet terugdringen. E-sigaretten moeten voortaan vervangbare batterijen hebben, waardoor wegwerp-vapes van de markt zullen verdwijnen. Ook mogen vape-shops niet dichter bij scholen gevestigd zijn dan 300 meter, zodat jongeren niet op ideeën worden gebracht en te makkelijk in de verleiding komen om e-sigaretten te kopen. Daarnaast is de maximale concentratie nicotine in e-sigaretten naar beneden bijgesteld, naar maximaal 20 mg/ml, net als in de EU.
Lees meer bij The Daily Blog

Israëlische minister komt met antirookplan

Om ervoor te zorgen dat het aantal Israëlische tabaksdoden naar beneden gaat – ieder jaar sterven er 8.000 Israëli’s aan de gevolgen van tabaksgebruik – heeft de minister van Volksgezondheid een nieuw plan gelanceerd. De tabaksleeftijd moet omhoog naar 21 jaar en er zullen labels en waarschuwingen op tabaksverpakkingen moeten komen, vindt de minister. Ook kan de regering het roken via accijnzen terugdringen en moeten er restricties op de import en verkoop van tabak komen. Daarnaast is educatie belangrijk én handhaving, om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels niet overtreden worden.
Lees meer bij The Jerusalem Post

Tabaksbaas: Egyptenaren roken 100 miljard sigaretten per jaar

De CEO van Eastern Company (EC), een Egyptische tabaksfabrikant, stelde dat iedere Egyptische roker gemiddeld 15 sigaretten per dag rookt. Op jaarbasis roken Egyptenaren samen zo’n 100 miljard sigaretten. 18 procent van de 100 miljoen inwoners van Egypte rookt op regelmatige basis. EC heeft een marktaandeel van 75 procent in Egypte. De CEO spreekt zich uit omdat de overheid roken probeert terug te dringen door flinke accijnsverhogingen door te voeren. Dat is slecht voor de omzet van EC, maar goed voor de volksgezondheid.
Lees meer bij New Arab

tags:  smaakjesverbod | FCTC-verdrag | internetconsultatie | volksgezondheid | smokkel | e-sigaret | tabakslobby | antirookbeleid