line
onderzoek uitgevoerd door tabaksvriend-1

Onderzoek naar effect accijnsverhoging uitgevoerd door tabaksvriend

vrijdag 07 april 2023

Zeven op de tien rokers in Frankrijk zeggen dat een accijnsverhoging van zo’n 70 cent weinig invloed op hun koopgedrag heeft. Het onderzoeksbureau Povaddo, dat met die resultaten kwam, werkte eerder voor Philip Morris. Verder in Kort buitenlands nieuws: Argentinië verbiedt import, distributie en verkoop van e-sigaretten / Mogelijk Brits verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes / Tabaksfabrikanten willen weer uitstel miljardenboete in Canada / Britse voetballers zoeken hulp om van hun snus-verslaving af te komen. 

Door de webredactie

Een pakje sigaretten kost door een accijnsverhoging in Frankrijk inmiddels rond de 11 euro. De accijnsverhoging heeft tot doel om roken te ontmoedigen en wordt als het aan de premier ligt ook gekoppeld aan de inflatie. Toch zeggen zeven op de tien rokers dat een prijsverhoging van rond de 70 cent, weinig uitmaakt voor hun rookgedrag. Dat zou althans blijken uit een nieuw onderzoek van Povaddo. Het Amerikaanse onderzoeksbureau enquêteerde meer dan 13.000 mensen in verschillende landen, waaronder Frankrijk. In de berichtgeving wordt gesuggereerd dat de verhoogde tabaksprijs ervoor kan zorgen dat Fransen hun heil gaan zoeken op de zwarte markt. Wat er niet bij wordt vermeld is dat Povaddo regelmatig door Philip Morris wordt ingeschakeld. In 2020 onderzocht het bureau voor de tabaksgigant bijvoorbeeld hoe consumenten tegen alternatieve tabaksproducten aankijken. Overigens heeft een hoge tabaksprijs met name ook tot doel om jongeren ervan te weerhouden met roken te beginnen.
Lees meer bij Europe 1

Argentinië verbiedt import, distributie en verkoop van e-sigaretten

Carla Vizzotti, de Argentijnse minister van Volksgezondheid, heeft de import, distributie, marketing en verkoop van e-sigaretten en hun accessoires verboden, vanwege de potentiele schade die ze de volksgezondheid kunnen opleveren. Het verbod geldt ook voor heat-not-burn-producten en andere elektronische apparaten waarmee tabaksdampen en -aerosolen geïnhaleerd worden. Die toevoeging en bewoording maakt het moeilijk voor tabaksfabrikanten om het verbod te omzeilen door andere namen te bedenken voor hun producten en hetgeen ze produceren.
Lees meer bij Mercopress

Mogelijk Brits verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes

Neil O’Brian, de Britse minister van Volksgezondheid, zal laten verkennen of een verbod op e-sigaretten met lekkere smaakjes zin heeft. Een verbod kan er namelijk voor zorgen dat het aantal dampende tieners af zal nemen. Er is sprake van een e-sigaretepidemie onder jongeren in Groot-Brittannië, die met de alternatieve tabaksproducten experimenteren en zo aan nicotine verslaafd raken. De zoete smaakjes verlagen de drempel om met vapen te beginnen. Het merk Elf Bar (waar British American Tobacco na een mislukte overnamepoging de aanval op lijkt te hebben geopend) heeft bijvoorbeeld ‘strawberry ice cream’, ‘cherry cola’ en ‘cotton candy’ in de aanbieding.
Lees meer bij The Daily Mail

Tabaksfabrikanten willen weer uitstel miljardenboete in Canada

Op 1 maart 2019 besloot de rechtbank van Ontario dat tabaksfabrikanten JTI-Macdonald Corp, Rothmans Benson & Hedges en Imperial Tobacco Canada Ltd. 15 miljard dollar moesten betalen aan 100.000 slachtoffers van tabaksgebruik. De uitspraak werd historisch genoemd, omdat er ook mee werd beslist dat tabaksfabrikanten verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsschade die de gebruikers van hun producten oplopen. De tabaksfabrikanten hebben sindsdien steeds uitstel van betaling kunnen krijgen. De laatste termijn verliep op 31 maart. Nu proberen de fabrikanten bij de rechtbank opnieuw uitstel te bedingen.
Lees meer bij The Saxon

Britse voetballers zoeken hulp om van hun snus-verslaving af te komen

Hoewel snus verboden is om te verkopen in Groot-Brittannië, is het niet verboden om het te gebruiken. Meerdere voetballers zijn ermee gesignaleerd en gebruiken het tabaksproduct dat niet gerookt wordt, maar tussen de bovenlip en het tandvlees gevouwen wordt. Ze kampen met verslavingsproblemen, door de nicotine die ze zo binnenkrijgen. De Professional Footballers Association heeft een onderzoek naar het gebruik en de effecten ervan aangekondigd.
Lees meer bij de BBC

tags:  nicotineverslaving | boete | smaakjesverbod | snus | e-sigarettenverbod | gezondheidsschade | PMI | accijnsverhoging | tabaksindustrie