line
illegale tabak voor kinderen in wales-1

Een derde van de rokende kinderen in Wales krijgt illegale tabak aangeboden

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 03 maart 2023

Een op de drie kinderen in Wales krijgt van familie, vrienden, op het schoolplein of in winkels illegale tabaksproducten aangeboden, zo blijkt uit onderzoek. Verder in Kort buitenlands nieuws: Facebook verwijdert Australische vape-advertenties waarbij afzender ontbreekt / Amerikaanse FDA gaat orde op zaken stellen op tabaksafdeling / Accijns in Frankrijk opgehoogd / Altria staat op het punt e-sigaretfabrikant Njoy te kopen. 

Door de webredactie

Een op de drie rokende kinderen in Wales tussen de 11 en 16 jaar krijgt illegale tabak aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) in de vorm van een enquête onder 1.000 kinderen in die leeftijdsgroep. De illegale tabaksproducten worden hen aangeboden door vrienden, familie, in de omgeving van hun school of in winkels. Een kwart van de kinderen zei ze gekocht te hebben. Omdat 80 procent van de rokers volgens ASH de eerste sigaret voor zijn/haar 18e opsteekt, vindt ASH dat er actie nodig is. “Dit is een verslaving die in de jeugd begint, dus we moeten er al het mogelijke aan doen om te zorgen dat deze producten buiten het bereik van kinderen blijven”, zegt Suzanne Cass van ASH.
Lees meer bij de BBC

Facebook verwijdert Australische vape-advertenties waarbij afzender ontbreekt

Facebook heeft advertenties verwijderd voor e-sigaretten waarbij geen afzender vermeld was. British American Tobacco Australia heeft in november een lobbygroep opgezet, Responsible Vaping Australia (RVA) genaamd. RVA zegt een researchcentrum te zijn en tabakswinkeliers te vertegenwoordigen die op verantwoorde wijze e-sigaretten aan de man willen brengen. Maar de reclamecampagne die RVA op Facebook losliet was niet gericht op tabaksverkopers, maar op 18-plussers geïnteresseerd in uitgaan, nachtclubs, cafés en bars (adverteerders kunnen kiezen welke doelgroep hun advertenties te zien krijgen). “Australia’s current laws have created an enormous demand for black market vaping products”, stond er in de advertentie. Zonder afzender. Facebook heeft de regel dat duidelijk moet zijn wie er achter dit soort advertenties zit, daarom heeft Meta (het moederbedrijf van Facebook) de advertenties verwijderd.
Lees meer in The Guardian

Amerikaanse FDA gaat orde op zaken stellen op tabaksafdeling

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft aangekondigd orde op zaken te gaan stellen op haar tabaksafdeling. Al lang is er kritiek op die afdeling omdat die niet goed zou functioneren, waardoor tabaksfabrikanten de ruimte krijgen hun producten op de Amerikaanse markt los te laten en er reclame voor te maken. De FDA heeft het recht om producten niet tot de markt toe te laten als ze niet aan de regels voldoen. Uit een interne audit bleek dat het hoog tijd is de boel te herorganiseren. Ook heeft het hoofd van de afdeling aangekondigd dat er eind dit jaar een vijfjarenplan gepresenteerd zal worden waarin alle prioriteiten van de afdeling worden neergezet. Daar hoort ook bij dat de wildgroei aan e-sigaretten aangepakt zal worden (honderden e-sigaretfabrikanten hebben al een waarschuwing gekregen). Daarnaast zal de FDA transparanter worden naar e-sigaretfabrikanten over haar beslissingen. Inmiddels zijn er een miljoen aanmeldingen afgewezen van e-sigaretfabrikanten die hun producten willen marketen als ‘alternatief voor volwassen rokers’.
Lees meer bij Alabama’s Daily News en CNN

Accijns in Frankrijk opgehoogd

De accijns in Frankrijk is per 1 maart verhoogd. Een pakje Marlboro kost nu tussen de 11 en 11,50 euro (afhankelijk van de variant). Een pakje roltabak is 15 euro gaan kosten. De accijnsverhogingen waren eerder dit jaar aangekondigd door premier Elisabeth Borne, die de prijsverhogingen aan de inflatie wil koppelen zodat het onaantrekkelijk blijft om tabak aan te schaffen. In 2024 komt er nog eens 35 cent accijns bij.
Lees meer bij Actu

Altria staat op het punt e-sigaretfabrikant Njoy te kopen

E-sigaretfabrikant Njoy wordt binnen afzienbare tijd aan de stal van tabaksfabrikant Altria (het moederbedrijf van Philip Morris USA) toegevoegd. Met de deal zou 2,75 miljard dollar (omgerekend 2,58 miljard euro) gemoeid zijn. Altria krijgt daarmee een nieuwe kans op de e-sigaretmarkt, nadat het vijf jaar geleden voor 12,8 miljard dollar (ruim 12 miljard euro) een aandeel van 35 procent in e-sigaret Juul kocht. Juul was toen marktleider in de Verenigde Staten, maar is in allerlei peperdure rechtszaken terechtgekomen waardoor het gerucht gaat dat een mogelijk faillissement dreigt.

Njoy heeft onlangs toestemming van de Food and Drug Administration gekregen om zijn Ace Pods met tabakssmaak en wegwerp-Njoy Daily te blijven verkopen.
Lees meer bij The Financial Times

 

tags:  kinderen | Altria | FDA | ASH | reclame | illegale handel | accijnsverhoging | e-sigaret