line
farmaceut ontdoet zich van philip morris-1

Canadese farmaceut Medicago ontdoet zich van Philip Morris

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 06 januari 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie wilde geen coronavaccin van de Canadese farmaceut Medicago afnemen, omdat Philip Morris mede-eigenaar van het bedrijf was. Daar is verandering in gekomen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Nieuwe accijnsverhogingen in Frankrijk / Doel voor Britse Rookvrije Generatie met tien jaar overschreden / Amerikaanse staat Maine overweegt verbod op smaakjestabak.

Door de webredactie

In de zoektocht naar een vaccin tegen Covid-19 was Medicago, een farmaceut uit Canada, een van bedrijven die daarbovenop sprong. Toen het zover was om het door hen ontwikkelde Covifenz-vaccin goed te keuren, weigerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ernaar te kijken, omdat Philip Morris een vijfde van de aandelen van het bedrijf bezat. Inmiddels is het bedrijf volledig in handen van hoofdaandeelhouder Mitsubishi Tanabe en daarmee vormt de betrokkenheid van Philip Morris geen belemmering meer. Medicago kan opnieuw om goedkeuring van de WHO vragen, maar of dat nog zin heeft is de vraag, aangezien Covifenz minder goed werkt dan andere vaccins.
Lees meer bij Le Soleil

Nieuwe accijnsverhogingen in Frankrijk

Een pakje sigaretten zal in Frankrijk dit jaar gemiddeld 50 eurocent duurder worden, en in 2024 komt daar nog eens 35 cent bij. Daarmee gaan sigaretten in Frankrijk uiteindelijk meer dan 11 euro per pakje kosten. De accijnsverhogingen worden ingevoerd om roken verder te ontmoedigen. Premier Élisabeth Borne zei eerder dat de accijnsverhogingen gekoppeld zullen worden aan de inflatie. Het is immers de bedoeling dat het minder aantrekkelijk blijft om tabak aan te schaffen. In 2019 was de totale belastingopbrengst op tabak (accijns en btw) 13 miljard euro voor de Franse overheid. Een schijntje ten opzichte van de maatschappelijke kosten van roken, die worden geschat op 120 miljard euro per jaar.
Lees meer bij La Dépêche

Doel voor Britse Rookvrije Generatie met tien jaar overschreden

Groot-Brittannië heeft zich ten doel gesteld om in 2030 een Rookvrije Generatie te hebben. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Groot-Brittannië heeft daartoe allerlei antirookmaatregelen ingevoerd. Maar uit nieuwe prognoses van Cancer Research UK blijkt dat in 2030 8,3 procent nog zal roken en dat dat aantal pas in 2039 onder de 5 procent uit zal komen, bijna tien jaar later dan de bedoeling is. Cancer Research UK roept de minister voor Volksgezondheid daarom op om verdergaande antirookwetgeving in te voeren, bijvoorbeeld de leeftijdsgrens voor aankoop van tabak op te hogen en meer te investeren in rookstophulp. Als de overheid daar geen geld voor heeft, zou de tabaksindustrie ervoor moeten betalen, vindt Cancer Research UK.
Lees meer bij Sky News

Amerikaanse staat Maine overweegt verbod op smaakjestabak

Jill Duston, senator voor de Amerikaanse staat Maine, heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee tabaksproducten met smaakjes verboden worden. De wet zou daarmee voor de hele staat regelen wat nu al in drie van de vier grootste steden is besloten. Portland, Bangor en Brunswick hebben namelijk elk al een smaakjesverbod voor tabaksproducten ingevoerd. Als het aan de tabaksindustrie ligt, zal dat verbod zo lang mogelijk vertraagd en uitgesteld worden. In Californië heeft de industrie eerder middels marketing en lobby voor uitstel van een gelijksoortig verbod gezorgd. Het verbod is daar uiteindelijk wel ingesteld.
Lees meer bij Half Wheel

tags:  coronavaccin | smaakjesverbod | rookvrije generatie | WHO | accijnsverhoging | Philip Morris | tabakslobby