line
ondertussen bij de buren-1

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 april 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse FTC dwingt Altria belang in Juul te verkopen / BAT vraagt Zuid-Afrikaanse overheid het verbod op sigarettenverkoop op te heffen / Tokio voert rookvrije horeca in / BAT wil ook vaccin tegen corona maken / Amerikaanse rokers hamsteren sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: FTC dwingt Altria belang in Juul te verkopen
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) dwingt tabaksfabrikant Altria haar aandeel in e-sigaretfabrikant Juul te verkopen. Altria kocht in december voor zo’n 12 miljard euro 35 procent van de Juul-aandelen op. Altria was eerst concurrent van Juul. Volgens de FTC hebben de bedrijven een geheime overeenkomst gesloten: in ruil voor een minderheidsbelang in Juul zou Altria de concurrentie niet meer aangaan.
Lees meer bij Reuters

Zuid-Afrika: BAT vraagt overheid het verbod op sigarettenverkoop op te heffen
British American Tobacco (BAT) heeft de Zuid-Afrikaanse overheid gevraagd het verbod op sigarettenverkoop op te heffen. Doordat het hele land in een lockdown verkeert vanwege het coronavirus, is ook de sigarettenverkoop bij winkels verboden. Volgens BAT brengt de Zuid-Afrikaanse overheid de bestrijding van het virus juist in gevaar door een tabaksverkoopverbod, omdat 11 miljoen Zuid-Afrikaanse verslaafde rokers er nu alles aan zullen doen om hun huis te verlaten en alsnog aan tabak te komen.
Lees meer bij Reuters

Japan: Tokio voert rookvrije horeca in
Per 1 april geldt er een rookverbod in de horeca van Tokio. Daarvoor gold Tokio als een van de vriendelijkste steden ter wereld voor rokers, omdat er nog altijd overal gerookt mocht worden. Maar de overheid wil het roken ontmoedigen en daarom is deze maatregel ingevoerd.
Lees meer bij Reuters 

Mondiaal: BAT wil ook vacin tegen corona maken
British American Tobacco (BAT) heeft bekendgemaakt dat het meedoet aan de race om een vaccin te vinden tegen het coronavirus. BAT wil het vaccin ontwikkelen met behulp van tabaksplanten. Het biotechnologiebedrijf Medicago Inc., waarin Philip Morris een minderheidsbelang had, heeft bekendgemaakt hetzelfde te willen doen.
Lees meer in The Wall Street Journal

Verenigde Staten: Rokers hamsteren sigaretten
De Amerikaanse verkoop van sigaretten is gestegen. Het volume aan verkochte sigaretten is met 1,1 procent toegenomen. Volgens experts komt dat doordat rokers grotere voorraden inslaan om tijdens hun quarantainetijd door te kunnen blijven roken.
Lees meer bij Quartz

tags:  corona | Altria | Juul | BAT | horeca | rookverbod