line
juul voor rechter om maatschappelijke last-1

E-sigaretfabrikant Juul voor de rechter om ‘maatschappelijke last’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 31 maart 2023

Met e-sigaretreclame die gericht is op tieners hebben e-sigaretfabrikant Juul en aandeelhouder Altria voor verslaving en bijbehorende problemen gezorgd. Dat is ‘maatschappelijke last’, waar ze volgens de staat Minnesota schadevergoeding voor moeten betalen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Vlaamse jongeren roken minder, maar dampen meer / E-sigaretmerk Elf Bar gaat niet in op overnamebod BAT / Canadees tabaksbeleid levert 20-voudig rendement op / Australische organisaties vermelden banden met tabaksindustrie niet.

Door de webredactie

E-sigaretfabrikant Juul moet zich samen met tabaksfabrikant Altria (het moederbedrijf van Philip Morris USA) verantwoorden voor de rechtbank in Minnesota. Altria heeft een minderheidsbelang van 35 procent in Juul. Ze moeten zich verantwoorden voor de marketing die ze op minderjarigen hebben losgelaten, waarmee ze verslavende middelen onder jongeren hebben verspreid. Dat deden ze door lekkere smaakjes aan hun e-sigaretten toe te voegen en ze op sociale media te promoten. De staat Minnesota wil dat Juul opdraait voor de kosten die uit de verslaving onder jongeren voortgekomen zijn. De staat voert aan dat Juul een ‘public nuisance’ heeft opgeleverd, ‘maatschappelijke last’. Dit is een vrij nieuw gerechtelijk ‘frame’ om bedrijven voor maatschappelijke schade te laten opdraaien en heeft tot nu toe al 50 miljard dollar aan schadevergoedingen opgeleverd. Eerder schikte Juul al een zaak die 33 Amerikaanse staten gezamenlijk hadden aangespannen voor bijna een half miljard dollar.
Lees meer bij Reuters

Vlaamse jongeren roken minder, maar dampen meer

Het gebruik van tabak, alcohol en cannabis onder Vlaamse jongeren is verminderd. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Van de tieners tussen de 12 en 18 jaar gebruikt 17,8 procent tabak, een vermindering van 20 procent ten opzichte van drie jaar geleden (voor corona). Tieners beginnen ook later met roken. Een decennium geleden was dat op een gemiddelde leeftijd van 14,1 jaar, nu is dat 15,1. Wel is er een grote toename van e-sigaretgebruik. Van de ondervraagden had 19 procent het afgelopen jaar een e-sigaret gebruikt en deed 5 procent dit regelmatig. Volgens de VAD is het belangrijk dat er meer antirookmaatregelen komen die gericht zijn op specifieke doelgroepen, moet de prijs van sigaretten omhoog en de verkoop aan minderjarigen beter gehandhaafd worden. Wat betreft e-sigaretten vindt de VAD dat er een verbod op (wegwerp-)e-sigaretten moet komen of dat ze hoger belast moeten worden, zodat ze duurder worden en minder verleidelijk om mee te experimenteren.
Lees meer in The Brussels Times

E-sigaretmerk Elf Bar gaat niet in op overnamebod BAT

British American Tobacco (BAT) heeft geprobeerd Elf Bar, een e-sigarettenmerk dat populair is in Groot-Brittannië, over te nemen. Het heeft verkennende gesprekken gevoerd en uiteindelijk eind 2022 te horen gekregen dat Elf Bar niet door de tabaksgigant overgenomen wil worden en dus niet op de onderhandelingen ingaat. Sindsdien heeft BAT het Elf Bar niet makkelijk gemaakt. Uit laboratoriumtesten van BAT zou zijn gebleken dat er te veel nicotine in de producten van Elf Bar zit. Dat heeft BAT aangegeven bij de Trading Standards, die dat in de gaten moet houden. Eerder was al gebleken dat een aantal van Elf Bars producten te veel nicotine bevatten en daarom uit de winkels moesten worden gehaald, maar volgens BAT gaat het om alle producten. Elf Bar ontkent dat.

The Independent British Vape Trade Association (IBTVA), de branchevereniging van e-sigarethandelaren, stelt dat BAT bezig is een verhaal de wereld in te brengen waarin de tabaksindustrie betrouwbare producten aflevert en e-sigaretmakers dat niet doen. BAT heeft namelijk ook over andere merken dit soort klachten ingediend.
Lees meer in The Grocer

Canadees tabaksbeleid levert 20-voudig rendement op

Elke dollar die de Canadese overheid tussen 2001 en 2016 aan tabaksontmoediging heeft uitgegeven heeft de economie 19,8 dollar opgeleverd. Voor de samenleving als geheel kwamen de opbrengsten op 21,9 dollar per uitgegeven dollar uit. Dat blijkt uit onderzoek van de McMaster University in Hamilton (Ontario) naar het rendement op de investeringen (return on investment) in tabaksontmoediging. Tussen 2001 en 2016 gaf Canada in totaal 2,4 miljard dollar (1,6 miljard euro) uit aan het tegengaan van tabaksgebruik. Dat leverde vanuit overheidsperspectief de economie 49,2 miljard dollar (33,4 miljard euro) op en vanuit maatschappelijk perspectief 54,2 miljard dollar (36,8 miljard euro).
Lees meer in Tobacco Control

Australische organisaties vermelden banden met tabaksindustrie niet

Bedrijven en organisaties waarvan bekend is dat ze banden met de tabaks- en e-sigaretindustrie hebben, hebben die banden niet vermeld bij een publieke consultatie van de overheid naar de hervorming van de tabakswet voor e-sigaretten. De herziening van de wet moet kinderen en jongeren beter tegen de gevaren van een nicotineverslaving beschermen. Zo was er een reactie op de consultatie van de Australian Association of Convenience Stores (AACS), bij monde van de CEO Theo Foukkare. Op de vraag ‘heeft u of uw organisatie ooit diensten, ondersteuning of hulp (geldelijk of in natura) gekregen van de tabaksindustrie en/of de e-sigaretindustrie?’ antwoordde hij ‘nee’. Maar Foukkare is een voormalige consultant van Big Tobacco en nam in de jaren 90 deel aan het ‘graduate program’ van British American Tobacco (BAT). De AACS wil dat er minder strenge e-sigaretregels komen. Dat is in het voordeel van de tabaksindustrie en in het nadeel van de volksgezondheid.
Lees meer in The Guardian

 

tags:  vape-hype | e-sigaretverbod | Altria | reclame | BAT | jongeren | e-sigaret | tabakslobby | antirookbeleid | tabaksindustrie