line
helft amerikanen wil ban verkoop tabaksproducten-1

Meerderheid Amerikanen wil alle tabaksproducten uit de winkel

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 10 februari 2023

Meer dan de helft van de Amerikanen vindt dat alle tabaksproducten verboden moeten worden. Verder in Kort buitenlands nieuws: E-sigaret Elf Bar met te veel nicotine uit Britse winkels / Maleisische antirookgroep hekelt ontmoeting ambtenaren met tabakslobbyisten / Michael Bloomberg komt met nieuwe fondsen om tabaksindustrie te bestrijden. 

Door de webredactie

Meer dan de helft van de Amerikanen (57 procent) is voor een algeheel verkoopverbod voor alle tabaksproducten. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 6.500 volwassenen door de Centers for Disease Control and Prevention dat is gepubliceerd in Preventing Chronic Disease. Ook is tweederde van de Amerikanen voor een verbod op mentholsigaretten. Hoewel het aantal rokers de afgelopen jaren is gedaald, roken er nog altijd meer dan 30 miljoen Amerikanen. Roken is de grootste oorzaak van vermijdbare ziekten, handicaps en sterfte. De Food and Drug Administration overweegt op dit moment een verbod op menthol- en smaakjessigaretten. Maar de Amerikaanse bevolking vindt zo’n verbod, als het er komt, dus niet ver genoeg gaan en wil van alle tabaksproducten af.
Lees meer bij CNN

E-sigaret Elf Bar met te veel nicotine uit Britse winkels

E-sigaretvariant ‘600’ van Elf Bar, marktleider in Groot-Brittannië, bleek 50 procent meer nicotine te bevatten dan legaal is toegestaan. Dat ontdekte The Mail. De resultaten zorgden voor bezorgde en verontwaardigde reacties van gezondheidsexperts. Die zorgen zijn terecht: veel kinderen blijken Elf Bar te roken, onderzoek van antirookorganisatie ASH toonde aan dat meer dan de helft van de 11-17-jarigen – zo’n 100.000 jongeren – die wel eens dampen, een Elf Bar zeiden te gebruiken. En uit ander onderzoek bleek deze week ook dat het aantal ziekenhuisopnames ten gevolge van e-sigaretgebruik onder kinderen was verviervoudigd.

Elf Bar verkoopt iedere week 2,5 miljoen exemplaren (à 6 pond per stuk) van de variant ‘600’. De Chinese fabrikant heeft toegegeven dat hij ‘per ongeluk’ de wet heeft overtreden en heeft zijn verontschuldigingen aangeboden. Ondertussen hebben verkooppunten als Tesco de Elf Bar per direct uit de schappen gehaald.
Lees meer bij The Mail on Sunday

Maleisische antirookgroep hekelt ontmoeting ambtenaren met tabakslobbyisten

Volgens de antirookgroep Malaysian Council for Tobacco Control (MCTC) hebben twee hoge ambtenaren van het Maleisische ministerie van Volksgezondheid een ontmoeting gehad met de tabakslobby. Toen er op sociale media reuring over de ontmoeting ontstond, probeerde het ministerie foto’s van de ontmoeting te verwijderen. MCTC is bezorgd dat het ministerie zich laat beïnvloeden door de tabakslobby bij het maken van antirookwetgeving. Bovendien heeft de Maleisische overheid het antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie geratificeerd, waarin artikel 5.3 bepaalt dat ze de industrie juist buiten de deur moet houden. De Maleisische overheid heeft juist grote stappen gezet om roken verder terug te dringen. In 2040 wil de overheid een rookvrije generatie hebben. Daartoe heeft ze een leeftijdsgebonden rookverbod ingevoerd, waardoor iedereen die na 2007 is geboren nooit meer in staat zal zijn om legaal tabaksproducten te kopen. De tabakslobby heeft geen ander belang dan, omwille van de winst, dat soort maatregelen te vertragen of tegen te houden. Het ministerie liet weten dat het contact met de tabaksindustrie afkeurt. De lobbyisten zouden zich voorgedaan hebben als vertegenwoordigers van een fiets- en een printfabriek.
Lees meer in The Star

Bloomberg komt met nieuwe fondsen om tabaksindustrie te bestrijden

In een opiniestuk in The Hill trekt miljardair Michael Bloomberg van leer tegen de tabaksindustrie. De industrie weigert zich neer te leggen bij een ‘nee’ van de staat Californië tegen tabak met smaakjes. Zowel de politiek als de inwoners via een referendum en de rechtbank hebben zich achter het verbod op smaakjestabak geschaard. Desondanks probeert de industrie met campagnes, lobby en slinkse trucs er alsnog een ‘ja’ van te maken. Bloomberg vergelijkt de industrie daarom met een ‘drugsdealer’ die zijn slechte waar maar blijft ‘pushen’. Daarom vindt hij dat de industrie met gelijke middelen bestreden moet worden. Zijn stichting Bloomberg Philanthropies zal 420 miljoen dollar (omgerekend 392 miljoen euro) extra vrijmaken om tabaksgebruik met name in midden- en lage-inkomenslanden verder te bestrijden (boven op de 1,58 miljard dollar die de stichting al in tabaksbestrijding heeft gestoken). Daaronder valt ook het e-sigaretgebruik van Amerikaanse jongeren.
Lees meer in The Hill

tags:  tabaksban | verkoopverbod | publieke opinie | ASH | nicotine | e-sigaret | rookverbod | tabakslobby | tabaksindustrie