line
illegale reclame franse tabakswinkels-1

Veel illegale reclame voor e-sigaretten bij Franse tabakswinkels

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 17 februari 2023

Tabaksproducten met lekkere smaakjes zouden verboden moeten worden, vindt het Franse Nationaal Comité tegen Roken. Ook moet het reclameverbod op tabaksproducten beter gehandhaafd worden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Euractiv suggereert fout van Frankrijk met accijnsverhoging / Singapore verhoogt accijns plots met 15 procent / Jongeren die roken of dampen lopen grotere kans op zware Covid / ‘Afro-Amerikaanse ngo’s moeten tabaksdonaties teruggeven’ / ASH: ‘Accijnsverhoging van 4 pond voor wegwerp-vapes’. 

Door de webredactie

Bij de meeste verkooppunten van rookwaren in Frankrijk wordt reclame gemaakt voor e-sigaretten, verhitte tabak en nicotinezakjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Franse Nationaal Comité tegen het Roken (CNCT). 84,5 procent van de tabakswinkels (tabacs) maakt ongeoorloofde reclame voor e-sigaretten en 72 procent van de gespecialiseerde e-sigaretwinkels. Reclame voor verhitte tabak werd in 47 procent van de verkooppunten gevonden. Veel van de reclame betreft de onder jongeren populaire wegwerp-e-sigaretten (vapes). Het verbod op tabaksreclame bij verkooppunten wordt wel gerespecteerd voor wat betreft traditionele tabaksproducten. Het CNCT vindt dat harder moet worden opgetreden tegen de promotie van alternatieve rookwaren en dat er, net als in Nederland, een verbod op smaakjes anders dan tabak moet komen in e-sigaretten en andere nicotineproducten. Nicotinezakjes moeten ook wettelijk worden aangepakt.
Lees meer bij Liberation

Euractiv suggereert fout van Frankrijk met accijnsverhoging

Frankrijk voerde meer dan twee jaar geleden een flinke accijnsverhoging in waardoor pakjes sigaretten meer dan 6,61 euro duurder werden. Europese nieuwssite Euractiv vraagt zich af of Frankrijk daar niet te snel mee is geweest, omdat het Europese gemiddelde rond de 3,34 euro ligt en Frankrijk er zo voor heeft gezorgd dat de illegale tabakshandel is toegenomen. Dat baseert Euractiv op een door de industrie gefinancierd en door KPMG vervaardigd onderzoeksrapport naar illegale handel, waarvan al sinds jaar en dag bekend is dat het een oncontroleerbare onderzoeksmethode toepast. Euractiv vraagt zich af of Frankrijk achter een push zit om andere landen ook een accijnsverhoging in te laten voeren, waardoor zijn eigen ‘fout’ om zonder overleg tot een grote accijnsverhoging te komen, wordt rechtgezet. Halverwege dit jaar komt de Europese Commissie met voorstellen voor herziening van de Europese tabaksaccijnsrichtlijn, waarmee naar verwachting de tarieven dichter naar elkaar worden gebracht.
Het is opvallend dat Euractiv een invalshoek kiest die suggereert dat Frankrijk een fout zou hebben gemaakt met de forse ontmoedigingsmaatregel. Euractiv publiceerde onlangs een reeks door Philip Morris en Japan Tobacco International gesponsorde artikelen, waarmee de site zijn onafhankelijkheid op dit onderwerp te grabbel lijkt te hebben gegooid.
Lees meer bij Euractiv

Singapore verhoogt accijns plots met 15 procent

De Singaporese overheid heeft de accijns van de ene op de andere dag met 15 procent verhoogd. De prijsstijging ging in op 14 februari en moet de overheid 100 miljoen Singaporese dollar (omgerekend 70 miljoen euro) opleveren. Daarnaast is het een maatregel om roken verder te ontmoedigen. De plotse en flinke verhoging is een goede strategie om dat te bewerkstelligen. Volgens de WHO is accijnsverhoging de meest effectieve manier om tabaksgebruik te ontmoedigen. Ook krijgt de tabaksindustrie nu geen tijd om de prijzen zo aan te passen dat de maatregel teniet wordt gedaan – een tactiek die eerder uit interne documenten van de industrie bleek.
Lees meer bij Channel News Asia

Jongeren die roken of dampen lopen grotere kans op zware Covid

Jongeren die roken en/of dampen lopen een groter risico op het krijgen van een zwaarder verloop van Covid-19 als ze dat zouden oplopen. Dat blijkt uit onderzoek van UCLA dat is gepubliceerd in het Journal of Molecular Medicine. “De belangrijkste boodschap is dat roken het ergste is, maar dat dampen niet onschuldig is”, zei dr. Theodoros Kelesidis, hoofdauteur van het onderzoek. “Dat is al voor veel longziekten gebleken, maar nog niet voor Covid. Het was interessant om te zien dat dampen de gehaltes van belangrijke eiwitten beïnvloedt die het virus gebruikt om zich te reproduceren.”
Lees meer bij News Medical

‘Afro-Amerikaanse ngo’s moeten tabaksdonaties teruggeven’

Phillip Gardiner, co-voorzitter van de African American Tobacco Control Leadership Council, roept in een opiniestuk in The Washington Post andere Afro-Amerikaanse ngo’s op om geld dat ze van de tabaksindustrie hebben aangenomen, te retourneren. Dit omdat zwarte mensen al honderden jaren sterven voor de winsten van de tabaksindustrie. Tijdens de slavernij werkten tot slaaf gemaakten op tabaksplantages en nu sterven ieder jaar naar schatting 45.000 zwarte Amerikanen aan de gevolgen van tabakgerelateerde ziekten. De industrie richt haar marketing, in het bijzonder die van mentholsigaretten, specifiek op de zwarte gemeenschap. Gardiner noemt bijvoorbeeld het Kennedy Center, dat zich in zegt te zetten voor de zwarte gemeenschap, maar dat ook donaties heeft aangenomen van Altria en Philip Morris International. Ook het National Museum of African American History and Culture nam geld van Altria aan. Dat zouden ze moeten retourneren, vindt Gardiner.
Lees verder in The Washington Post

ASH: ‘Accijnsverhoging van 4 pond voor wegwerp-vapes’

De Britse antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) vindt dat op wegwerp-e-sigaretten een accijnsverhoging van 4 pond (omgerekend 4,49 euro) moet worden toegepast. Op die manier worden de vapes, nu nog verkrijgbaar voor minder dan 5 pond (5,61 euro), aanzienlijk minder verleidelijk om mee te experimenteren. De oproep komt nadat de Local Government Association (LGA) waarschuwde dat er strengere maatregelen nodig zijn om de marketing en presentatie in winkels van alternatieve tabaksproducten te reguleren. Zo kan ervoor gezorgd worden dat winkels minder e-sigaretten aan kinderen verkopen. Het aantal jongeren dat e-sigaretten gebruikt is in twee jaar tijd namelijk verzevenvoudigd, naar 52 procent in 2022.
Lees meer bij ITV

tags:  Euractiv | wegwerp-vapes | smaakjesverbod | Covid-19 | Altria | KPMG | accijnsverhoging | tabakslobby | accijns