line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

donderdag 23 september 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT stopt samenwerking Wit-Russische tabaksfabrikant na financiering regime / Engelse Oxfordshire moet eerste rookvrije county worden / Democraten pleiten voor accijnsverhoging Amerikaanse tabaksproducten / CD&V wil rookverbod rond Belgische scholen / Kleinere Britse winkels houden zich niet aan displayverbod / Mentholsigaretten hebben grote gevolgen voor Afro-Amerikaanse bevolking gehad / Swedish Match wil van sigaren-tak af / Vlaamse wielerwedstrijden worden tabaksvrij.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Wit-Rusland: BAT stopt samenwerking Wit-Russische tabaksfabrikant na financiering regime
British American Tobacco (BAT) heeft aangekondigd dat het de samenwerking met de Grodno Tobacco Factory Neman (GTF Neman) opschort. GFT Neman produceert enkele van BAT’s bekendste merken voor de Wit-Russische markt, maar GFT Neman is een staatsfabriek en volgens Amerikaanse inlichtingen financiert het ook het Lukashenko-regime. 
Lees meer bij I News

Groot-Brittannië: Engelse Oxfordshire moet eerste rookvrije county worden
Oxfordshire moet de eerste rookvrije county van Engeland worden. In 2025 is het de bedoeling dat er in de openbare ruimte niet meer gerookt wordt. Er moeten rookvrije terrassen komen en het stoppen met roken op de werkvloer moet ook aangemoedigd worden om dat te helpen bewerkstellingen.
Lees meer bij The Mirror

Verenigde Staten: Democraten pleiten voor accijnsverhoging tabaksproducten
De Democraten vinden dat er een accijnsverhoging ingevoerd moet worden op tabaksproducten. Daarmee willen ze een gedeelte van de 3,5 biljoen dollar ophalen die ze nodig hebben voor hun plan om de Amerikaanse samenleving te verbeteren. De accijnsverhoging ligt wel onder vuur, omdat de regering Biden heeft gezworen geen belastingverhogingen in te voeren die de minder vermogende Amerikanen zou benadelen. Terwijl er onder de armste Amerikanen meer wordt gerookt.
Lees meer bij CNBC

België: CD&V wil rookverbod rond scholen
De Belgische politieke partij CD&V is voor een rookverbod rond scholen, op speelpleinen en bij bushaltes. Met het verbod wil de partij voorkomen dat kinderen en jongeren passief meeroken en de slechte gewoonte overnemen.
Lees meer bij Het Nieuwsblad

Groot-Brittannië: Kleinere winkels houden zich niet aan displayverbod
Kleine winkels en supermarkten blijven ondanks het displayverbod toch gewoon tabaksproducten in het zicht plaatsen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Bristol onder 133 winkels in Bristol en Cambridge. Volgens de onderzoekers kunnen kinderen daardoor in de verleiding komen om met roken te beginnen.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Mentholsigaretten hebben grote gevolgen voor Afro-Amerikaanse bevolking gehad
Het roken van mentholsigaretten heeft 1,5 miljoen Afro-Amerikaanse levensjaren gekost en 157.000 Afro-Amerikaanse doden geëist tussen 1980 en 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. Mentholsigaretten worden disproportioneel veel onder Afro-Amerikanen gerookt waardoor de schadelijke gezondheidsgevolgen onder deze groep ook veel groter zijn.
Lees meer in Tobacco Control

Zweden: Swedish Match wil van sigaren-tak af
Swedish Match heeft aangekondigd dat het van plan is zijn Amerikaanse sigaren-tak van het bedrijf af te splitsen. In 1999 stopte Swedish Match met traditionele sigaretten. Door ook afstand te doen van sigaren stopt het bedrijf helemaal met brandbare tabaksproducten en richt zich volledig op rookloze tabak als snus.
Lees meer bij Reuters

België: Vlaamse wielerwedstrijden worden tabaksvrij
Wielerwedstrijden in Antwerpen, Gent, Knokke-Heist en Leuven worden tabaksvrij. De organisatie wil daarmee een duidelijke boodschap afgeven. Er mag langs de routes niet gerookt worden.
Lees meer bij de VRT