line
winkelbus-1

Tabaksindustrie manipuleert prijzen om accijnsverhoging te ondervangen

donderdag 09 mei 2019

Interne tabaksdocumenten laten zien dat de industrie aan de prijs van haar producten sleutelt om de impact van een accijnsverhoging te ondervangen. Een goede waarschuwing voor staatssecretaris Blokhuis en het Nationaal Preventieakkoord.

Door de webredactie

Gezondheidsexperts zijn het er wereldwijd over eens dat de beste manier om tabaksgebruik terug te dringen, het ophogen van de prijs is. Door de accijns ineens flink op te hogen, wordt het minder aantrekkelijk om tabak te kopen. Ook staatssecretaris Blokhuis heeft in het Nationaal Preventieakkoord een accijnsverhoging opgenomen.
Uit het akkoord: “Het kabinet zal in 2020 een eerste stap zetten en de accijns op een pakje sigaretten met 20 stuks zodanig verhogen dat de prijs van dat pakje met 1 euro stijgt. Alvorens de prijs verder verhoogd kan worden tot 10 euro in 2023, zal het kabinet in 2021 een evaluatie uitvoeren. Om substitutie te beperken zal ook voor andere producten zoals shag, volumetabak en heatsticks een in absolute zin gelijke accijnsverhoging plaatsvinden.”

Ook in Nederland

De tabaksindustrie weet dat als er een flinke accijnsverhoging wordt doorgevoerd, ze klanten zal verliezen. Daarom doet ze er alles aan om de schade te beperken, ook in Nederland.
Dat Blokhuis een nieuwe actie van de industrie kan verwachten als de accijns omhoog gaat, blijkt ook weer uit een net gepubliceerde analyse van interne documenten van de tabaksindustrie, uitgevoerd door Dorie Apollonio van het Department of Clinical Pharmacy aan de Universiteit van Californië met Stanton Glantz van het Department of Medicine aan dezelfde universiteit. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research.
De tabaksindustrie blijkt in de periode van 1987 tot 2016 prijsveranderingen te hebben doorgevoerd en kortingen te hebben gegeven om de prijsverhogingen te ondervangen. “De industrie heeft rokers aangemoedigd tabak te kopen op plekken waar lagere accijnstarieven gelden of door de productiekosten te verlagen om de totaalprijs van hun producten naar beneden te brengen,” schrijven de onderzoekers.

Minimumprijsafspraken

Appolonio en Glantz moedigen overheden aan om “de pogingen die de industrie doet om effectieve maatregelen voor de bescherming van de volksgezondheid te ondermijnen tegen te gaan, door een minimumprijs voor tabaksproducten af te speken, kortingen op tabaksproducten aan banden te leggen en accijnsverhogingen door te voeren die tot een verhoging van de totaalprijs van tabaksproducten leidt.”

tags:  tabaksprijs | Preventieakkoord | accijnsverhoging | tabaksindustrie