line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 juli 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Noord-Ierland overweegt leeftijdsgebonden rookverbod / E-sigaretten populair onder Britse jongeren / Chinese e-sigarettenfabrikant Elf Bar overtreedt Britse reclameregels / Amerikaanse studenten die tabaksproducten gebruiken zijn sneller depressief / Braziliaans e-sigaretverbod blijft bestaan / Australische gezondheidsexperts vinden nieuwe antirookcampagne nodig / Ophef in Gent over ‘Mag ik je peuken’-slogan / Rookstopbegeleiding werkt goed naast nicotinevervangers in de VS / Britse rokers die rookverbod bij ziekenhuis negeren, gewaarschuwd / Keniaanse boeren verruilen tabak voor bonen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Noord-Ierland: Overheid overweegt leeftijdsgebonden rookverbod
De Noord-Ierse overheid zegt een leeftijdsgebonden rookverbod te overwegen. Dat betekent dat kinderen als ze eenmaal volwassen zijn, geen tabaksproducten meer kunnen kopen omdat de tabaksleeftijd vanaf 2035 elk jaar met een jaar wordt opgehoogd.
Lees meer bij The Belfast Telegraph

Groot-Brittannië: E-sigaretten populair onder jongeren
Hoewel e-sigaretten in Groot-Brittannië als minder-schadelijk middel worden gezien om te stoppen met roken, waarschuwt de organisatie die de handel monitort dat de markt in Wales en Engeland overspoeld wordt door e-sigaretten. Volgens enkele leraren experimenteren jongeren ermee op het schoolplein (volgens The Telegraph worden ze door jongeren zelfs als statussymbool gezien). E-sigaretten kunnen dienen als opstapje naar het gebruik van traditionele tabaksproducten.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: Chinese e-sigarettenfabrikant Elf Bar overtreedt reclameregels
Elf Bar, een Chinees e-sigarettenmerk dat voet aan Britse grond probeert te krijgen, overtreedt de reclameregels voor tabaksproducten om zo jongeren aan het dampen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van The Observer. Elf Bar betaalt influencers op sociale media om zijn kleurige product aan de man te brengen.
Lees meer in The Observer

Verenigde Staten: Studenten die tabaksproducten gebruiken zijn sneller depressief
Klachten van depressiviteit komen vaker voor onder studenten die tabaksproducten gebruiken. Dat blijkt uit de Healthy Minds-studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychiatry Research Communications. De studie onderzocht de mentale gesteldheid van studenten aan meerdere universiteiten. Ook werd er gekeken naar factoren die invloed kunnen uitoefenen op die gesteldheid. Zij die depressieve klachten hadden, bleken ook e-sigaretten of traditionele sigaretten, of beide te gebruiken.
Lees meer bij Psychiatry Advisor

Brazilië: E-sigaretverbod blijft bestaan
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het sinds 2009 bestaande verbod op de verkoop en import van en de reclame voor e-sigaretten opnieuw bekrachtigd. Desondanks worden e-sigaretten veel door jongeren gerookt. De overheid wil het verbod nu strenger gaan handhaven.
Lees meer bij The Brazilian Report

Australië: Gezondheidsexperts vinden nieuwe antirookcampagne nodig
Om ervoor te zorgen dat 250.000 rokende Australiërs niet over 25 jaar met allerlei door tabak veroorzaakte ziekten als kanker te maken krijgen, moet er een nieuwe antirookcampagne worden opgezet. Dat vinden gezondheidsexperts.
Lees meer bij The Daily Mail

België: Ophef in Gent over ‘Mag ik je peuken’-slogan
In de Vlaamse stad Gent is ophef ontstaan over de slogan ‘Mag ik je peuken’, waarmee op ludieke wijze wordt gevraagd om peuken op te ruimen. De slogan wordt geassocieerd met de opmerking ‘Mag ik je neuken’. Er is ophef over ontstaan omdat het seksuele straatintimidatie bagatelliseert en slachtoffers zich niet serieus genomen voelen.
Lees meer in Trouw

Verenigde Staten: Rookstopbegeleiding werkt goed naast nicotinevervangers
Rokers die naast nicotinevervangers ook rookstop-begeleiding krijgen, hebben een grotere kans om hun stoppoging vol te houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, gepubliceerd in JNCI. De stoppoging werd twee keer zo vaak volgehouden onder rokers die rookstopbegeleiding kregen ten opzichte van rokers die alleen nicotinevervangers kregen.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Rokers die rookverbod bij ziekenhuis negeren, gewaarschuwd
Hoewel er in 2021 een rookverbod is ingesteld in en om het Wrexham ziekenhuis in Wales, worden er regelmatig rokers aangetroffen die toch een sigaretje opsteken. Daar staat een boete van 100 pond op. Niet-rokers hebben gefrustreerde berichten achtergelaten op de Facebook-pagina van het ziekenhuis dat er een berg peuken onder het ‘niet-roken’-bord ligt. Het ziekenhuis gaat beter controleren.
Lees meer bij The Leader

Kenia: Boeren verruilen tabak voor bonen
Een pilot waarbij zo’n honderd boeren begeleid zijn overgestapt van tabaksteelt op alternatieve gewassen blijkt succesvol. Met steun van de WHO, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Food and Agriculture Organization (FAO) zijn de boeren onder meer bonen, mais en zoete aardappelen gaan telen. De boeren leven nu onder betere omstandigheden en worden niet meer ziek van de tabaksteelt.
Lees meer bij de South East Asian Tobacco Control Alliance

tags:  psychische aandoeningen | e-sigaretverbod | rookstophulp | tabaksteelt | campagne | rookvrije generatie | jongeren | e-sigaret | reclameverbod | rookverbod