line
l ondertussen bij de buren-9

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 mei 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Mogelijk 300.000 Britse rokers gestopt door corona / Imperial probeert Blu goedgekeurd te krijgen in VS / Philip Morris trekt winstverwachting 2020 in / Duits reclameverbod op tabaksproducten uitgesteld door corona / BAT wordt ervan beschuldigd gebruik te maken van kinderarbeid in Mexico / WHO stelt tabaksoverleg uit.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Mogelijk 300.000 rokers gestopt door corona
Mogelijk zijn meer dan 300.000 rokers gestopt met roken omdat ze bang zijn voor het coronavirus. Dat blijkt uit een enquête waarvan de resultaten zijn geëxtrapoleerd naar de gehele bevolking. Rokers die besmet raken, kunnen ernstiger ziek worden en meer risico lopen om te overlijden, waardoor ze een extra reden hebben om te stoppen. Naast de 300.000 stoppers hebben nog 550.000 rokers een poging tot stoppen gedaan. Ook zijn 2,4 miljoen rokers gaan minderen.
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: Imperial probeert Blu goedgekeurd te krijgen
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor zijn e-sigaret Blu. Die hoopt het bedrijf daar op de markt te kunnen brengen. De FDA kondigde onlangs aan dat aanvragen tot goedkeuring vertraagd werden behandeld vanwege het coronavirus.
Lees meer bij The Times 

Mondiaal: Philip Morris trekt winstverwachting 2020 in
Philip Morris heeft zijn winstverwachting over 2020 ingetrokken. Volgens de tabaksgigant is de verkoop van tabak dit jaar onzeker doordat bijvoorbeeld (belastingvrije) verkooppunten op vliegvelden zijn weggevallen vanwege lockdowns. Wel rapporteert de Marlboroproducent een winst over het eerste kwartaal van dit jaar door de toegenomen verkoop van zijn elektronische alternatieve tabaksproducten. De omzet steeg met 6 procent tot omgerekend 6,53 miljard euro.
Lees meer bij Distrifood 

Duitsland: Reclameverbod op tabaksproducten uitgesteld door corona
Na jaren van wikken en wegen had de Duitse politiek besloten dat er per 1 januari 2021 een reclameverbod op tabaksproducten zou gaan gelden. Duitsland is nu nog het enige land in de EU waar tabaksfabrikanten reclame mogen maken voor hun producten. Maar door de coronacrisis loopt de invoering van nieuwe wetgeving vertraging op, waardoor het mogelijk is dat het reclameverbod er niet op tijd doorkomt.
Lees meer in Der Spiegel

Mexico: BAT wordt ervan beschuldigd gebruik te maken van kinderarbeid
British American Tobacco wordt ervan beschuldigd gebruik te maken van kinderarbeid op tabaksplantages. Tabaksboeren zouden hun eigen en andere kinderen inzetten om tabak te kunnen verbouwen. Daarmee lopen de kinderen gevaar: ze kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. De overheid is nu opgeroepen een onderzoek in te stellen.
Lees meer bij Take a Part 

Mondiaal: WHO stelt tabaksoverleg uit
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een aanstaande vergadering over het Protocol to Eliminate Illicit Trade over tabaksproducten uitgesteld naar november 2021. Het Protocol is in 2018 in werking getreden doordat het door meer dan veertig landen geratificeerd is (Nederland zit daar niet bij, maar in mei 2019 bleek dat Nederland wel stappen tot ratificatie ging zetten). De vergaderingen moeten de samenwerking tussen landen helpen om de bepalingen in het protocol tot uitvoer te brengen.
Lees meer bij DFNI Frontier

tags:  corona | tabaksreclame | PMI | tabaksaandeel | BAT | kinderarbeid