line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Verband gevonden tussen e-sigaretten en longziekte-epidemie in Amerika / China censureert tv-programma’s en films waarin te veel gerookt wordt / Rokers lopen grotere kans op depressie en schizofrenie / Juul stopt met verkoop van menthol in de Verenigde Staten / E-sigaret-startups proberen Chinese markt te veroveren / Rookverbod in Oostenrijkse horeca ingegaan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Verband gevonden tussen e-sigaretten en longziekte-epidemie
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention hebben een verband ontdekt tussen een uitbraak van een longziekte en het gebruik van e-sigaretten. In monsters die zijn genomen van de (zieke) longen is vitamine E-acetaat teruggevonden. Dat zit ook in e-liquids die worden verdampt met de e-sigaretten. Inmiddels zijn er meer dan 2000 mensen die deze longziekte lijken te hebben en zijn er 39 mensen aan de gevolgen ervan overleden.
Lees meer bij The Guardian

China: Regering censureert tv-programma’s en films waarin te veel gerookt wordt

Om roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren, moeten jongeren er minder mee in aanraking komen. Daarom heeft de Chinese overheid besloten dat tv-programma’s en films waarin gerookt wordt, gecensureerd moeten worden. Als er in scènes die niet bijdragen aan het plot gerookt wordt, moeten die scènes geschrapt worden. Ook mogen films waarin excessief gerookt wordt niet meer meedingen voor prijzen.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannië: Rokers lopen grotere kans op depressie en schizofrenie

Uit onderzoek van de University of Bristol blijkt dat rokers een grotere kans lijken te hebben op depressie en schizofrenie. Dat concluderen de onderzoekers op basis van analyse van gegevens van 462.690 mensen met een Europese achtergrond. Uit het onderzoek is ook gebleken dat mensen die depressief zijn en schizofrenie hebben, sneller geneigd zijn te gaan roken.
Lees meer bij ITV

Verenigde Staten: Juul stopt met verkoop van menthol

E-sigaretfabrikant Juul heeft aangekondigd te stoppen met de verkoop van mentholproducten. Naar verluidt haalt Juul 70 procent van haar omzet uit menthol. Juul lijkt vooruit te willen lopen op een aanstaand mentholverbod door de regering Trump.
Lees meer bij CNBC

Uit ander nieuws blijkt dat Trump ook van plan is de leeftijdsgrens voor e-sigaretten op te hogen van 18 naar 21 jaar.
Meer bij Daily Mail

China: E-sigaret-startups proberen markt te veroveren

China heeft 300 miljoen rokers. De markt voor de e-sigaret is daarmee mogelijk ook zeer lucratief. Doordat er sprake is van een staatsmonopolie op tabak door China Tobacco, hebben startups het moeilijker om door te dringen tot de markt. Zij proberen dat echter wel te doen voordat Amerikaanse merken als Juul op de markt komen.
Lees meer bij Reuters

Oostenrijk: Rookverbod in horeca ingegaan

Sinds 1 november geldt in alle Oostenrijkse horeca een rookverbod. Oostenrijk is daarmee een van de laatste Europese landen die een verbod op roken in openbare gelegenheden heeft ingesteld.
Lees meer bij France 24

tags:  longziekte | Juul | media | menthol | e-sigaret | rookverbod