line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 oktober 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten proberen Britse plain packaging te omzeilen met gimmicks / Vergunningstelsel voor Ierse tabaksverkopers op tafel / Juul stemt in met reclamebeperkingen VS / Erdogan wil dat e-sigaretten nooit op de Turkse markt komen / Philip Morris-aandelen stijgen door IQOS-groei.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksfabrikanten proberen plain packaging te omzeilen met gimmicks
Uit nieuw onderzoek blijkt dat tabaksfabrikanten aanpassingen aan hun tabaksverpakkingen hebben gedaan zodat ze alsnog opvallen. Sinds 2016 moeten tabaksverpakkingen er gestandaardiseerd uitzien: geen merkuitingen, dezelfde kleur en grote gezondheidswaarschuwingen. Maar Philip Morris heeft bijvoorbeeld de sluiting van het pakje veranderd door een schuine rand en een ‘pro-seal’ sluitingsmechanisme aan te brengen voor premium Marlboro’s. Daardoor zijn de pakjes alsnog te herkennen in het schap en krijgen een meer luxe uitstraling dan de andere.
Lees meer bij The Guardian

Ierland: Vergunningstelsel voor tabaksverkopers op tafel
De Ierse overheid wil en vergunningstelsel invoeren voor verkopers van tabaksproducten. Daarmee hoopt de minister voor Volksgezondheid het aantal tabaksverkopers in te perken. Ook ligt er een verkoopverbod voor e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar op tafel.
Lees meer bij The Irish Examiner

Verenigde Staten: Juul stemt in met reclamebeperkingen
E-sigaretfabrikant Juul heeft ingestemd met reclamebeperkingen rond haar producten. Juul mag voortaan niet meer adverteren op sociale media of media waar veel jonge lezers komen (waarvan 15 procent van de lezers onder de 21 is). Ook mag het niet meer adverteren op 300 meter rond scholen en speeltuinen en mag het in reclame-uitingen geen modellen meer gebruiken onder de 28 jaar. Ook mag het geen sportevenementen of concerten meer sponsoren waar mensen onder de 21 binnen mogen komen.
Lees meer bij The Guardian
Ook heeft Juul bekendgemaakt te stoppen met de verkoop van een aantal lekkere smaakjes, zoals mango, komkommer en fruit.
Meer bij The Mail on Sunday

Turkije: Erdogan wil dat e-sigaretten nooit op de markt komen
President Erdogan heeft gezegd dat e-sigaretten nooit op de markt mogen komen in Turkije. Hij vindt dat Turken beter thee kunnen drinken. Ook zegt hij dat tabaksfabrikanten rijk worden door mensen te vergiftigen.
Lees meer bij British Asia News

Mondiaal: Philip Morris-aandelen stijgen door IQOS-groei
De aandelen van Philip Morris zijn in het derde kwartaal meer gestegen dan analisten hadden verwacht. De voorspelde waarde was 1,36 dollar per aandeel, maar het is inmiddels 1,43 dollar. Mogelijke oorzaak is dat de verkoop van de IQOS is toegenomen.
Lees meer bij BNN Bloomberg

tags:  vergunningstelsel | IQOS | plain packaging | reclameverbod | aandelen