line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: E-sigaretfabrikant Juul deed alles om Amerikaanse kinderen te bereiken / Philip Morris opent IQOS-winkel Zuid-Afrika / Imperial Brands investeert meer dan 80 miljoen euro in cannabis / Tabaksindustrie verhoogde Britse prijzen soms meer dan nodig was / Chinese overheid wil e-sigaretten reguleren / Facebook maakt tabaksreclame ontoegankelijk voor jongeren / Verkoopautomaten voor tabak mogelijk in de ban in Ierland / Screening op longkanker voor rokende Britse voetbalfans.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: E-sigaretfabrikant Juul deed alles om kinderen te bereiken
Amerikaanse beleidsmakers hebben tijdens een verhoor e-sigaretfabrikant Juul geconfronteerd met wat uit interne documenten van Juul is gebleken, namelijk dat ze ‘holistische gezondheidskampen’ opzette om hun producten direct op kinderen te kunnen marketen. Ook heeft het bedrijf er alles aan gedaan om op scholen binnen te dringen en kinderen op die manier te bereiken. Op dit moment is e-sigaretgebruik op Amerikaanse scholen een epidemie.
Lees meer bij Reuters

Zuid-Afrika: Philip Morris opent IQOS-winkel
Philip Morris heeft de eerste IQOS-winkel op het Afrikaanse continent geopend en wel in Johannesburg. Philip Morris hoopt zo ook hier op een verdere uitbreiding van zijn alternatieve tabaksproduct.
Lees meer bij Reuters

Canada: Imperial Brands investeert meer dan 80 miljoen euro in cannabis
Een van ’s werelds grootste tabaksfabrikanten, Imperial Brands, heeft 81 miljoen euro geïnvesteerd in een samenwerking met Auxly Cannabis Group uit Canada. Het levert Imperial een belang van 20 procent in Auxly op. Daarbij heeft Imperial Auxly toegang gegeven tot zijn e-sigarettechnologie en zijn innovatielaboratorium Nerudia om cannabisproducten verder te ontwikkelen.
Lees meer in The Times

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie verhoogde prijzen soms meer dan nodig was
Uit onderzoek van de Universiteit van Bath blijkt dat de tabaksindustrie de prijzen van haar producten soms meer heeft verhoogd dan wettelijk verplicht was na een accijnsverhoging. Daarmee spreekt de industrie haar eigen argument tegen accijnsverhogingen tegen. Die zouden er namelijk voor zorgen dat de illegale handel zou toenemen. Maar als dat zo is, waarom maakte ze tabak dan zelf duurder dan noodzakelijk?
Lees meer bij The Independent

China: Overheid wil e-sigaretten reguleren
China is van plan om het gebruik van elektronische sigaretten te reguleren. Daarmee hoopt de Chinese overheid een nieuwe golf van verslaving te kunnen afwentelen. Dat heeft Mao Qunan, hoofd van de Chinese National Health Commission (NHC), gezegd. China heeft al de grootste rokerspopulatie van de hele wereld.
Lees meer bij Express

Mondiaal: Facebook maakt tabaksreclame ontoegankelijk voor jongeren
Jongeren onder de 18 jaar zullen geen reclame meer voor tabaksproducten op hun Facebook-wall zien. Dat heeft Facebook bekendgemaakt. Datzelfde geldt voor Facebook-groepen waarin tabaksproducten verkocht worden. Ook zij worden ontoegankelijk voor minderjarigen.
Lees meer bij WTAP

Ierland: Verkoopautomaten voor tabak mogelijk in de ban
De minister voor Volksgezondheid, Simon Harris, wil verkoopautomaten voor tabaksproducten verbieden. Daarbij wil hij ook dat er een strenger vergunningstelsel komt voor tabaksverkopers.
Lees meer bij The Irish Examiner

Groot-Brittannië: Screening op longkanker voor rokende voetbalfans
In Sunderland is een nieuw plan gelanceerd waarbij experts tijdens voetbalwedstrijden rokende voetbalfans aanspreken en hen een screening op longkanker aanbieden of hen proberen over te halen naar de dokter te gaan om hun verslaving te bespreken.
Lees meer in de Sunderland Echo

tags:  Juul | social media | IQOS | tabaksreclame | longkanker | e-sigaret | accijns