line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 mei 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksfabrikanten overtreden Belgische wet met megaverpakkingen / Australische overheid vroeg tabakslobbyist om curriculum scholen te herzien / Dertig experts roepen Italië op om tabaksverbod Vaticaan te volgen / JTI koopt andere fabrikanten op om verlies interne markt Japan te dempen / Importheffing op tabak in Tonga zorgt ervoor dat rokers stoppen met roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Tabaksfabrikanten overtreden wet met megaverpakkingen
Het Belgische ministerie van Volksgezondheid vindt dat de tabaksindustrie de wet overtreedt door megaverpakkingen aan te bieden. De WHO heeft al gewaarschuwd dat rokers die deze verpakkingen kopen meer zullen gaan roken. Bovendien is het verboden deze grote hoeveelheden aan te bieden én op de verpakking reclame te maken waaruit blijkt dat de aanschaf van deze verpakkingen goedkoper is dan andere verpakkingen. De fabrikanten zijn inmiddels berispt en kunnen een boete krijgen.
Lees meer bij De Tijd

Australië: Overheid vroeg tabakslobbyist om curriculum scholen te herzien
Het Australische curriculum was toe aan vernieuwing. Daarop heeft de overheid Kevin Donnely ingeschakeld die bekend staat als een ‘onderwijsgoeroe’. In het nieuwe curriculum wordt geen aandacht meer besteedt aan de gevaren van roken. Ook wordt kinderen bijgebracht dat ze zelf hun keuzes moeten maken als het op slechte dingen zoals roken aankomt. Nu blijkt dat Donnely jarenlang in dienst is geweest van Philip Morris.
Lees meer bij The Sydney Morning Herald

Italië: Dertig experts roepen Italië op om tabaksverbod Vaticaan te volgen
Sinds januari 2018 is de verkoop van tabak in het Vaticaan verboden, omdat de Paus niet wil dat er geld wordt verdiend aan iets dat mensen zoveel schade toebrengt. Dertig Italiaanse experts hebben nu de Italiaans overheid opgeroepen de Paus te volgen en een reeks anti-rookmaatregelen in te voeren.
Lees meer bij Tobacco Control

Japan: JTI koopt andere fabrikanten op om verlies interne markt te dempen
Japan Tobacco International (JTI) heeft het afgelopen jaar drie miljard dollar (2,5 miljard euro) uitgegeven aan de acquisitie van meerdere tabaksfabrikanten in Rusland, Indonesië en de Filipijnen. De voornaamste reden voor de overnamegolf door JTI is om de opbrengst van de tegenvallende verkoop van sigaretten op de interne markt te compenseren.
Lees meer bij Bloomberg

Tonga: Importheffing op tabak zorgt ervoor dat rokers stoppen met roken
Een nieuwe heffing op de import van goederen als tabak, heeft ervoor gezorgd dat tabaksproducten in Tonga duurder zijn geworden. Het gevolg is dat veel rokers zijn gestopt met roken of minder zijn gaan roken. De heffing is voortgekomen uit een overeenkomst tussen de overheid van Tonga en de Wereldbank, om de import van slechte producten als frisdrank, alcohol en tabak tegen te gaan.
Lees meer bij PNG Industry News