line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 februari 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Directeur Amerikaanse CDC trekt zich terug na tabaksinvesteringen / Indiase overheid wil dat tabaksindustrie haar waar niet meer mag verhandelen / CEO Philip Morris zegt dat ze binnen enkele decennia stoppen met Britse Marlboro-verkoop / Japanse overheid wil Heat-not-Burn-producten aan banden leggen / In Groot-Brittannië stopten in een half jaar tijd meer dan 66.000 volwassen met roken / De Amerikaanse staat Indiana wil de tabaksleeftijd opvoeren tot 21 jaar.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Directeur CDC trekt zich terug na tabaksinvesteringen
Dr. Brenda Fitzgerald, een gynaecoloog, heeft zich teruggetrokken als directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ze besloot hiertoe omdat bekend werd dat ze, nadat ze was aangesteld als CDC-directeur, was begonnen met het investeren in tabak. De investeringen zorgden voor een belangenverstrengeling. Het CDC zet zich juist in om roken te ontmoedigen.
Lees meer in The New York Times

India: Overheid wil dat tabaksindustrie haar waar niet meer mag verhandelen
De Indiase overheid heeft het Supreme Court gevraagd om een bijzondere maatregel toe te passen waarbij tabak “res extra commercium” wordt, een Latijnse benaming voor ‘buiten de handel’. Daarmee verliest de tabaksindustrie haar recht om haar goederen te verhandelen. Door die regel toe te passen, wordt het ook makkelijker om restricties op tabaksproducten in te voeren.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: CEO Philip Morris zegt dat ze binnen enkele decennia stoppen met Marlboro-verkoop
André Calantzopoulos, de CEO van Philip Morris, probeert wederom het nieuws te halen door te stellen dat de tabaksgigant voor 2030 zal stoppen met de verkoop van Marlboro en gewone sigaretten in Groot-Brittannië. De CEO wil rokers verleiden over te stappen naar het heat-not-burn product IQOS, dat volgens de fabrikant zelf minder schadelijk is.
Lees meer bij The Daily Star

Japan: Overheid wil Heat-not-Burn-producten aan banden leggen
De Japanse overheid is voornemens een wet in te voeren waardoor Heat-not-Burn-producten (HNB’s) zoals de IQOS van Philip Morris alleen nog maar in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes in restaurants gebruikt mogen worden. Dit omdat HNB’s tabak bevatten en mee-rokers beschermd moeten worden.
Lees meer bij Japan Times

Groot-Brittannië: In een half jar tijd stopten meer dan 66.000 volwassen met roken
Met hulp van de National Health Service zijn in zes maanden tijd meer dan 66.000 volwassen gestopt met roken. Dat versterkt het gevoel dat een rookvrije generatie haalbaar gaat worden.
Lees meer in The Mail on Sunday

Verenigde Staten: De staat Indiana wil de tabaksleeftijd opvoeren tot 21 jaar
De Amerikaanse staat Indiana wil dat het verboden wordt om tabak te verkopen aan jongeren onder de 21 jaar. Daarmee hopen ze het tabaksgebruik te ontmoedigen. Als de ophoging van de tabaksleeftijd door gaat, is Indiana de zesde Amerikaanse staat die 21 jaar als leeftijdsgrens hanteert.
Lees meer bij Fortune

 

tags:  buitenland