line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 september 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Antirookgroepen zeggen dat Philip Morris eigen ethische code heeft gebroken / Tabaksfabrikanten aanwezig op evenementen van Duitse politieke partijen / Tabak met alcoholische smaakjes trekt Amerikaanse jongeren aan / Tabaksproducten alleen nog via Indiase speciaalzaken verkopen / Amerikaanse web-tool laat zien wat antirookmaatregelen opleveren. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Antirookgroepen zeggen dat Philip Morris eigen ethische code heeft gebroken
Op haar website beweert tabaksgigant Philip Morris dat roken een vrije keuze is voor volwassenen boven de 18 jaar. Maar volgens zeven grote antirookgroepen heeft de Marlboro-fabrikant boter op haar hoofd. In meer dan vijftig landen heeft ze de ‘Don’t be a Maybe, be Marlboro’ campagne gevoerd met reclame op billboards en gesponsorde evenementen. Een van de slogans luidde ‘A Maybe would never reach the top’ met een foto van een jonge vrouw die over een stad uitkijkt. En een ander beweerde ‘Maybe never fell in love’ met een stoer en aantrekkelijk zoenend stel erbij. De campagne is in Duitsland en Zwitersland, maar ook Indonesië, Brazilië en de Filipijnen gevoerd.
Lees meer in The Guardian.

Duitsland: Tabaksfabrikanten aanwezig op evenementen van politieke partijen
Op het overwinningsfeest van de CDU na de verkiezingen in Duitsland van afgelopen zondag boden hostessen op dienbladen pakjes sigaretten van Japan International Tobacco aan. Het blijkt vaker voor te komen dat tabaksfabrikanten hun waar op partijbijeenkomsten slijten. Zo heeft Philip Morris tussen 2010 en 2015 meer dan een half miljoen euro uitgetrokken voor partij-evenementen van CDU/CSU, SPD en FDP.
Lees meer in De Morgen.

Verenigde Staten: Tabak met alcoholische smaakjes trekt kinderen aan
Uit een nieuw onderzoek van de Stanford University blijkt dat tabaksproducten die een alcoholische smaakje hebben gekregen aantrekkingskracht hebben op jongeren. In de VS worden zo’n 50 producten verkocht die zo’n smaakje hebben. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft smaaktoevoegingen aan sigaretten verboden, met een uitzondering voor menthol. Uit het onderzoek blijkt dat het verbod uitgebreid zou moeten worden naar sigaren, cigarillo’s, hookah’s (waterpijpen) en de vloeistoffen van e-sigaretten.
Lees meer bij Reuters

India: Tabaksproducten alleen nog via speciaalzaken verkopen
Het ministerie voor Volksgezondheid heeft alle gouverneurs in India gevraagd mee te denken over een overgang naar een situatie dat tabak alleen nog in speciaalzaken verkocht mag worden. Duidelijk is al wel dat als er tabak wordt verkocht, er geen andere producten meer aangeboden mogen worden die aantrekkelijk zijn voor kinderen, zoals snoep en koekjes.
Lees meer in The Hindu.

Verenigde Staten: Web-tool laat zien wat antirookmaatregelen opleveren
De Tobacco Control Policy tool (TCP) van de University of Michigan is een web-applicatie die de gevolgen laat zien van de invoering van afzonderlijke antirookmaatregelen. Het verhogen van de tabaksleeftijd naar 21 jaar levert bijvoorbeeld 35.000 minder doden in Texas op.
Lees meer bij Medical Xpress.

tags:  buitenland