line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 september 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Accijnsverhoging EU zorgt voor afname sigarettenverkoop / Britse sigarettenverkoop loopt terug na invoering plain packaging / Aantal jonge Indonesische rokers verdrievoudigd / Israëlische leger gaat strijd aan met roken / Aantal gerookte sigaretten in Polen meer dan gehalveerd sinds 1990 / Franse tabaksverkopers in opstand tegen accijnsverhoging.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

EU: Accijnsverhoging zorgt voor afname sigarettenverkoop
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat Europese landen door het instellen van een accijnsverhoging de tabaksconsumptie én het aantal aan tabaksgebruik gerelateerde doden kunnen verlagen. Het onderzoek is gepubliceerd in The British Medical Journal (BMJ). Er is een model gebruikt waarbij een accijnsverhoging van 10 procent wordt doorgevoerd. Vervolgens is naar het effect op de verkoop gekeken.
Lees meer in Biomedical.

Groot-Brittannië: Sigarettenverkoop loopt terug na invoering plain packaging
Volgens Booker, een winkelketen die in Groot-Brittannië tabak verkoopt, is er sinds de invoering van plain packaging tien procent minder tabak verkocht. Plain packaging is het verplicht standaard verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen. De maatregel is vooral bedoeld om roken minder verleidelijk te laten zijn voor jongeren.
Lees meer in The Guardian.

Indonesië: Aantal jonge rokers verdrievoudigd
Uit onderzoek blijkt dat in Indonesië het aantal rokers tussen de 15 en 19 jaar in vijf jaar tijd is verdrievoudigd. Ook komen er iedere dag meer dan 10.000 rokers tussen de 10 en 14 jaar bij. Het secretariaat van het internationale antirookverdrag FCTC heeft de situatie al ‘alarmerend’ genoemd. De tabaksindustrie heeft haar pijlen al langer gericht op landen die nog in ontwikkeling zijn. Sigaretten zijn Indonesië heel goedkoop en op elke straathoek te verkrijgen.
Lees meer bij Netralnews

Israël: Leger gaat strijd aan met roken
Het Israëlische leger gaat ervoor zorgen dat er op 65 legerbasissen geen tabak meer verkocht mag worden. Ook mag er alleen nog maar gerookt worden op daarvoor aangewezen plekken. Er zullen ‘stoppen met roken’-groepen gecreëerd worden en het leger begint met een antirook-campagne. De legerleiding wil er zorg voor dragen dat militairen zo gezond mogelijk blijven.
Lees meer bij Jewish News.

Polen: Aantal gerookte sigaretten meer dan gehalveerd sinds 1990
In 1990 rookten Poolse rokers nog 100 miljard sigaretten per jaar. Inmiddels is dat afgenomen tot 40 miljard sigaretten. In 2015 rookte 24 procent van de bevolking. In 1984 was dat 42 procent. De afnames zijn het directe gevolg van de invoering van antirookmaatregelen.
Lees meer op de site van Radio Poland

Frankrijk: Tabaksverkopers in opstand tegen accijnsverhoging
De Franse overheid is van plan om de prijs van sigaretten in de komende drie jaar te verhoging van zeven naar tien euro. Tabaksverkopers zijn daar niet blij mee en zijn uit protest de straat opgegaan.
Lees meer in The Local.

tags:  buitenland