line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 september 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse diplomaat lobbyt voor British American Tobacco in Bangladesh / Big Tobacco huurt flink aantal Amerikaanse toplobbyisten in / Tabaksindustrie kan smokkelargument gebruiken als achterdeur in de EU / Ierse minister van Volksgezondheid wijst tabakslobbyisten af / Houding ten opzichte van roken begint langzaam te veranderen in China.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Bangladesh: Britse diplomaat lobbyt voor British American Tobacco
De Britse diplomaat Alison Blake heeft zich ingezet voor British American Tobacco (BAT). Deze tabaksgigant heeft een conflict met de overheid van Bangladesh, die claimt nog 190 miljoen euro van de tabaksgigant te krijgen aan belastinggelden. De inmenging van de diplomaat heeft voor veel ophef gezorgd omdat daarmee internationale lobby-afspraken zouden zijn overtreden.
Lees meer in The Guardian.

Verenigde Staten: Big Tobacco huurt flink aantal toplobbyisten in
De grootste Amerikaanse sigarettenfabrikanten, Altria en R.J. Reynolds, hebben samen dertig toplobbyisten ingehuurd om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk winst uit het beleid van het Trump-kabinet kunnen halen. De lobbyisten moeten helpen bij het initiëren van wetten die de omzet van de tabaksfabrikanten laten stijgen.
Lees meer bij Follow the Money

EU: ‘Tabaksindustrie kan smokkelargument gebruiken als achterdeur’
De Europese Unie wil een ‘Track & Trace’-systeem opzetten om te controleren waar sigarettenpakjes gemaakt en gedistribueerd worden. Als er gesmokkelde waar gevonden wordt kan de herkomst zo makkelijker bepaald worden.
Omdat de tabaksindustrie van oudsher medeplichtig is geweest aan tabakssmokkel, zeggen gezondheidsexperts dat het niet verstandig is om een systeem te gaan gebruiken dat door die industrie zelf ontwikkeld is. Bovendien kan de industrie dit als achterdeur gebruiken om met overheden te communiceren, terwijl dit tegen de regels is van het door Europa ondertekende internationale antirookverdrag FCTC.
Lees meer in The Guardian.

Ierland: Minister van Volksgezondheid wijst tabakslobbyisten af
De Ierse minister van Volksgezondheid Catherine Byrne heeft een groep tabakslobbyisten de deur gewezen. De Irish Tobacco Manufacturers’ Advisory Committee (Itmac) wilde met haar afspreken om te praten over ‘Track & Trace’, een systeem dat tabakssmokkel zou moeten tegengaan. De minister liet hen weten dat ze zich gehouden voelt het internationale antirookverdrag FCTC te volgen en dat ze dus niet met tabakslobbyisten praat als ze antirookwetgeving maakt. Track & Trace valt daar volgens de Ierse minister ook onder.
Lees meer in The Times.

China: Houding ten opzichte van roken begint langzaam te veranderen
China heeft zo’n 300 miljoen rokers. Roken is een groot probleem in dit land, waar het diep zit ingebakken in de cultuur. Toch begint er langzaam iets te veranderen. Zo hebben ziekenhuizen bijvoorbeeld ingesteld dat rokers, zeker op longafdelingen, niet meer op de afdeling zelf maar in een afgesloten rookruimte moeten gaan roken.
Lees meer in The Financial Times.

tags:  buitenland