line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 september 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Lager nicotinegehalte in sigaretten heeft invloed op verslaving / Claims in Maleisië afgewezen dat ‘kinder’-verpakkingen illegale tabakshandel tegen zouden kunnen gaan / Tabaksconsumptie China is goed voor 44% van wereldtotaal / Groep Amerikaanse senatoren roept op tot verbod mentholsigaretten / Canadees onderzoek: langdurig na-effect als chirurgen rokers adviseren om te stoppen
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Lager nicotinegehalte in sigaretten heeft invloed op verslaving
Uit onderzoek van de University of Sterling is gebleken dat als de hoeveelheid nicotine in sigaretten verlaagd wordt, sigaretten minder verslavend worden. Sigaretten worden zo minder aantrekkelijk voor jonge rokers en het aantal rokers kan daardoor verminderd worden. Het zou er zelfs toe kunnen leiden dat rokers zo kunnen stoppen met hun verslaving, al is het niet het meest effectieve middel om te stoppen.
Lees meer bij MSN.

Maleisië: Claims afgewezen dat ‘kinder’-verpakkingen illegale tabakshandel tegen zouden kunnen gaan
De Malaysian Council for Tobacco Control (MCTC) heeft gezegd dat iedere partij die wil proberen de zogenaamde ‘kinder’-verpakkingen te herintroduceren op de Maleisiësche markt daarmee het nationale antirookbeleid ondermijnt. Deze uitspraak komt nadat door verschillende lobbygroepen geopperd werd om verpakkingen met een klein aantal sigaretten terug op de markt te brengen omdat dat de illegale handel tegen zou gaan. Deze verpakkingen zijn relatief goedkoop en dus makkelijker door kinderen aan te schaffen.
Lees meer in The Star.

China: Tabaksconsumptie is goed voor 44% van wereldtotaal
Uit onderzoek blijkt dat er in China zoveel gerookt wordt dat het land goed is voor 44% van de wereld tabaksconsumptie. In de afgelopen 5 jaar zijn er 15 miljoen Chinese rokers bijgekomen. In totaal zijn er 315 miljoen rokers in China. Dat aantal kan alleen omlaag als er rigoureuze antirookmaatregelen genomen worden.
Lees meer bij People.

Verenigde Staten: Groep senatoren roept op tot verbod mentholsigaretten
Senator Edward Markey (Massachusetts) heeft namens een groep senatoren (inclusief Elisabeth Warren) een brief aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gestuurd waarin hij oproept tot een verbod op menthol-smaak in sigaretten. Deze soort sigaretten is onder Afro-Amerikanen zeer populair en onder deze groep vallen de meeste slachtoffers van tabak-gerelateerde ziektes.
Lees meer bij Fox

Canada: Langdurig na-effect als chirurgen rokers adviseren om te stoppen
Uit een nieuw onderzoek van de University of British Columbia blijkt een langdurig na-effect als chirurgen hun patiënten adviseren om voorafgaand aan een operatie te stoppen met roken. Het onderzoek is uitgevoerd onder patiënten die cosmetische chirurgie ondergingen.
Lees meer bij Medical News.