line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 augustus 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Accijnsverhoging en inperken verkooppunten New York / Uitgelekte documenten laten plan tabaksindustrie voor ondermijnen economie zien / Kaart geeft overzicht aantal rokende tieners per gebied Groot-Brittanie / Wereldster Pink stopte met roken om stem te redden / Sociale rokers lopen net zoveel gezondheidsrisico’s als zware rokers / Waarom al vijf Amerikaanse Staten de tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Accijnsverhoging en inperken verkooppunten New York
Een pakje sigaretten gaat minimaal 13 dollar kosten in New York City, het aantal tabaksverkopers wordt drastisch ingeperkt en tabak mag niet meer bij kruideniers worden verkocht. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Naar schatting zal dat voor 2020 160.000 minder rokers in de stad gaan opleveren.
Lees meer bij NY Daily News.

Ierland: Uitgelekte documenten laten plan tabaksindustrie voor ondermijnen economie zien
Uitgelekte briefwisselingen tussen de directeuren van verschillende tabaksbedrijven en Eurocommissaris Olli Rehn laten zien dat de industrie er alles aan gelegen was om plain packaging tegen te houden. Big Tobacco dreigde dat de maatregelen die ze wilden nemen zouden bestaan uit het zoeken naar compensatie voor gederfde inkomsten, wat de schatkist zou ondermijnen en een negatief effect zou hebben op de Ierse economie. Dat zou ook doorwerken op de Europese economie, dreigden de tabaksbazen.
Lees meer in The Independent.

Groot-Brittannië: Kaart geeft overzicht aantal rokende tieners per gebied
Ieder jaar beginnen er 207.000 jongeren in de leeftijd van 11 tot 15 jaar met roken, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal. Een kaart laat het aantal rokende tieners per gebied zien. In London starten er elke dag 67 kinderen (twee klaslokalen vol) met roken. Engeland telt meer rokende jongeren dan Wales.
Lees meer bij BMJ.

Verenigde Staten: Wereldster Pink stopte met roken om stem te redden
Superster Pink, bekend over de hele wereld vanwege haar grote hits, is gestopt met roken om haar stem te redden. Dat heeft ze in een interview met KIIS FM gezegd. Pink heeft een grote schare jonge fans, die haar goede voorbeeld zouden kunnen volgen.
Lees meer in The Mail on Sunday.

Mondiaal: Sociale rokers lopen net zoveel gezondheidsrisico’s als zware rokers
Uit onderzoek van de The Ohio State University onder 40.000 deelnemers blijkt dat mensen die sociaal roken en af en toe een sigaret opsteken, net zoveel gezondheidsrisico’s lopen als mensen die een pakje of meer per dag roken. Het beste is nooit met roken te beginnen of er volledig mee te stoppen, aldus de onderzoekers.
Lees meer in de International Business Times.

Verenigde Staten: Waarom al vijf Staten de tabaksleeftijd verhogen naar 21 jaar
Oregon is de vijfde staat die de tabaksleeftijd verhoogd naar 21 jaar. De reden dat Amerikaanse staten dat doen is dat uit onderzoek is gebleken dat deze maatregel helpt om het aantal jongeren dat rookt laag te houden.
Lees meer bij Time.

tags:  buitenland