Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 augustus 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aandelen klein biotechnisch bedrijf met laag-nicotine-technologie door het dak / Japan Tobacco International koopt Indonesische ‘kretek’-fabriek voor 677 miljoen dollar / Britse denktank van tabaksindustrie zegt dat rokers goedkoop zijn voor overheid vanwege vroegtijdige dood / Armeense overheid stemt in met antirookmaatregelen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Aandelen klein biotechnisch bedrijfje met laag-nicotine-technologie door het dak
Investeerders wedden allemaal op het kleine biotechnische bedrijf 22nd Century dat technologie in huis zegt te hebben om sigaretten met een laag-nicotinegehalte te kunnen maken. Hun aandelen gaan door het dak, nu de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) bekend heeft gemaakt te willen onderzoeken of sigaretten voortaan bij wet nog maar een klein beetje nicotine mogen hebben, zodat ze minder verslavend worden. Tot op heden heeft geen enkele tabaksgigant het bedrijf opgekocht.
Lees meer bij Reuters.

Indonesië: Japan Tobacco International koopt ‘kretek’-fabriek voor 677 miljoen dollar
Tabaksgigant Japan Tobacco International heeft voor 677 miljoen dollar PT Karyadibya Mahardhika en PT Surya Mustika Nusantara, respectievelijk een fabrikant en een distributeur van ‘kretek’-sigaretten (kruidnagelsigaretten) gekocht. Daarmee heeft ze een groter aandeel van de Indonesische markt in handen gekregen. Indonesië is de tweede grootste sigarettenmarkt ter wereld na China.
Lees meer bij Reuters
Ander nieuws uit Indonesië: De tabaksindustrie richt zich daar op vrouwen met speciale ‘feminine’ versies van verpakkingen en doelgerichte reclame.

Groot-Brittannië: Denktank van tabaksindustrie zegt dat rokers goedkoop zijn voor overheid vanwege vroegtijdige dood.
Jaarlijks bespaart de Britse overheid 15 miljard pond aan pensioenuitgaven, doordat rokers voortijd overlijden. Dat stelt The free market Institute of Economic Affairs (IEA), een door de tabaksindustrie gesubsidieerde denktank. De overheid zou dus, om kosten te besparen, niets moeten doen aan het aantal rokers want dat is alleen maar goedkoper voor de schatkist. En ze leveren ook al accijnsinkomsten op, stelt de IEA. Maar wat volgens de directeur van antirookorganisatie ASH ontbreekt aan de berekeningen zijn de ziektekosten die nodig zijn om aan roken gerelateerde ziekten te behandelen. Hoe dan ook noemt zij de redenatie van de IEA ‘sickning’.
Lees meer in The Herald.

Armenië: Overheid stemt in met antirookmaatregelen
De Armeense overheid heeft een plan goedgekeurd dat tussen 2017 en 2020 het aantal rokers jaarlijks met 1,5 tot 2 procent moet verlagen. Om dat te bereiken gaan alle organisaties die bij het stoppen met roken betrokken zijn beter samenwerken. De handhaving van antirookmaatregelen zal verbeterd gaan worden en men gaat zich speciaal richten op rookpreventie bij kinderen.
Lees meer bij Armenpress.

tags:  buitenland