Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 juli 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 3,4 miljoen pond voor Brits onderzoek hoe tabaksepidemie te stoppen in arme landen / Aantal verkochte sigaretten China daalt na implementatie accijnsverhoging / ‘Zuidoost Aziatische landen zouden hun accijnzen op tabak moeten verhogen’ / Britse rokers die een CT-scan van hun longen zien, stoppen sneller.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: 3,4 miljoen pond voor onderzoek hoe tabaksepidemie te stoppen in arme landen.
De Stirling Universiteit heeft 3,4 miljoen pond toegewezen gekregen om te onderzoeken hoe tabak-gerelateerde gezondheidsschade teruggebracht kan worden in arme landen in Azië en Afrika. Tachtig procent van de wereldwijde rokers wonen in arme landen, waar relatief nog weinig antirookmaatregelen zijn ingevoerd. Het project gaat vier jaar duren.
Lees meer bij The National.

China: Aantal verkochte sigaretten daalt na implementatie accijnsverhoging.
Uit onderzoek van Euromonitor blijkt dat het aantal sigaretten dat in China verkocht wordt langzaam aan het dalen is. Vorig jaar werden er 2.4 biljoen sigaretten gerookt. Voor het tweede jaar op rij betekent dat een daling in de verkoop. China heeft accijnsverhogingen ingevoerd en op sommige plaatsen strengere antirookmaatregelen als rook- en advertentieverboden ingesteld. Euromonitor schat dat de verkoop tot 2021 jaarlijks met 2,3% zal blijven zakken.
Lees meer bij Bloomberg.

Zuidoost Azië: ‘Landen zouden hun accijnzen op tabak moeten verhogen’.
De Southeast Asia Tobacco Control Alliance heeft landen in Zuidoost Azië geadviseerd hun belastingstelsel rond tabak aan te pakken en accijnzen te verhogen. Deze landen zijn tot nu toe achtergebleven ten opzichte van andere landen bij het introduceren en perfectioneren van hun belastingstelsel rond tabak.
Lees meer bij Vietnam News.

Groot-Brittannië: Rokers die een CT-scan van hun longen zien stoppen sneller.
Uit onderzoek van de Cardiff University blijkt dat rokers die een CT-scan van hun eigen longen onder ogen krijgen, sneller geneigd zijn om met roken te stoppen. Het gaat hier om rokers die al een verhoogd risico op longkanker hebben. De onderzoeksgroep bevatte meer dan 4000 mensen tussen de 50 en 75 jaar.
Lees meer in The Independent.

tags:  buitenland