Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 juli 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Een lobbyclub probeert antirookmaatregelen tegen te houden in Indonesië / Japanse gouverneur zet zich in voor rookvrije Olympische Spelen in Tokyo / Tabaksleeftijd omhoog naar 20 jaar in Thailand / Accijnsverhoging op tabaksproducten in Californië.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Indonesië: Een lobbyclub probeert antirookmaatregelen tegen te houden
Indonesië is hard op weg het land met hoogste percentage rokers te worden. Veruit het populairst zijn kretek-sigaretten, populair geworden in de jaren ‘90. Dat zijn sigaretten met kruidnagel erin. Een lobbygroep die Komunitas Kretek heet, probeert antirookmaatregelen tegen te houden, en claimt daarbij dat de kretek-sigaret beschermd moet worden vanwege de culturele traditie die de sigaret zou hebben. De club claimt ook dat kreteks minder verslavend zouden zijn dan gewone sigaretten, hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is.
Lees meer bij VOA News.

Japan: Gouverneur zet zich in voor rookvrije Olympische Spelen in Tokyo
Yuriko Koike, een Japanse gouverneur, heeft zich sterk gemaakt om alsnog een wet in te voeren die de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo rookvrij moet maken. Eerdere pogingen om wetgeving daartoe aan te nemen, strandden.
Lees meer bij Investing.

Thailand: Tabaksleeftijd omhoog naar 20 jaar
De leeftijd waarop iemand in Thailand gerechtigd is tabak te mogen kopen wordt verhoogd naar twintig jaar. Dat heeft de Thaise overheid bekend gemaakt. Ook mogen tabaksfabrikanten niet meer indirect op jongeren adverteren via corporate social responsibility projecten.
Lees meer bij de Changrai Times.

Verenigde Staten: Accijnsverhoging op tabaksproducten in Californië
Per 1 juli gaat in de Amerikaanse staat Californië een nieuwe accijnsverhoging in. Daarmee wordt een pakje sigaretten 10 dollar (omgerekend 8, 77 euro). De accijns op tabaksproducten anders dan sigaretten wordt zelfs 65,08 procent van de prijs. Nu is dat nog 27,3 procent.
Lees meer bij Hometown Station.