Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 juni 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: In Latijns-Amerika adverteren tabaksfabrikanten voor sigaretten met smaakjes om kinderen te lokken/ Tabaksindustrie spendeerde 20 miljoen aan lobbyen in de VS / Sinds rookverbod 20% minder hartaanvallen in Groot-Brittannië / Accijns op iQOS van Philip Morris gelijkgesteld aan sigaretten in Israël.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Latijns-Amerika: Tabaksfabrikanten adverteren voor sigaretten met smaakjes om kinderen te lokken
Uit een nieuw onderzoek van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt dat tabaksfabrikanten voor een nieuwe generatie sigaretten met lekkere smaakjes als menthol en fruit adverteren om kinderen te verleiden met roken te beginnen. In veel gevallen worden deze sigaretten rond scholen verkocht. Hoewel de verkoop van gewone sigaretten afneemt in Latijns-Amerikaanse landen, is die van sigaretten met toegevoegde smaakjes aan het stijgen. Uit het onderzoek blijkt dat deze landen een streng beleid zullen moeten invoeren om kinderen te beschermen tegen de verleiding van de industrie.
Lees meer bij Tobacco Free Kids.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie spendeerde 20 miljoen aan lobbyen
Uit grafieken die zijn samengesteld door Statista, een internetportaal voor statistieken, blijkt dat de tabaksindustrie in 2016 in de VS gezamenlijk bijna 20 miljoen dollar aan lobbyen heeft uitgegeven. Tot eind mei van dit jaar was dat alweer bijna 5 miljoen dollar. Het bedrijf dat het meeste aan lobbypraktijken uitgeeft is Altria, het moederbedrijf van Philip Morris.
Bekijk de grafiek bijvoorbeeld hier.

Groot-Brittannië: Sinds rookverbod 20% minder hartaanvallen
Tien jaar geleden werd in Groot-Brittannië een rookverbod ingesteld voor openbare gelegenheden zoals restaurants en cafés. Uit onderzoek blijkt nu dat er 20% minder aan roken gerelateerde hartaanvallen zijn geconstateerd bij rokers die 35 jaar en ouder zijn. Daardoor is het gemiddelde sterftecijfer onder rokers ook afgenomen. Het rookverbod heeft een enorme culturele verandering ingezet met een gewijzigde kijk op roken en rokers tot gevolg.
Lees meer in The Guardian.

Israël: Accijns op iQOS van Philip Morris gelijkgesteld aan sigaretten
De Israëlische overheid heeft besloten om de accijns op HEETS (de ‘heat-not-burn-sigaretten’) en iQOS (het bijbehorende apparaatje) toch gelijk te stellen aan die op gewone sigaretten. Beide producten worden door Philip Morris aan de man gebracht als ‘minder schadelijk’ dan gewone sigaretten. De accijnsmaatregel zorgt er voor dat deze nieuwe producten duurder worden in gebruik.
Lees meer in The Jeruzalem Post.

tags:  buitenland